Foto: AP

‘Tesla-slachtoffer klaagde voor ongeluk over autopiloot’

De Apple-ingenieur die omkwam bij een ongeval met zijn Tesla, had zijn Model X bij een Tesla-dealer binnengebracht omdat hij frequent naar buiten zwenkte telkens de autopiloot opstond, meldt nieuwszender ABC.

Een Tesla Model X had vorige vrijdag de middenberm in de Californische stad Mountain View geraakt, waarna de SUV omkantelde en aangereden werd door tegenliggers. Ook vloog het voertuig in brand.

De bestuurder van de Tesla, Walter Huang, overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De digitale logboeken van de Tesla zijn nog niet gevonden. Daardoor blijft het de vraag of de autopiloot wel of niet aanstond op het moment van het ongeluk.

38-jarige ingenieur

Volgens de familie van het slachtoffer, een 38-jarige ingenieur die bij Apple werkte, had hij voor het ongeluk meermaals geklaagd over de autopiloot van zijn wagen. Daardoor zou zijn Tesla Model X ‘zeven op de tien keer’ naar buiten gezwenkt zijn naar één bepaald punt, telkens de autopiloot opstond.

Huang zou zijn Tesla volgens zijn broer zelfs binnengebracht hebben voor reparatie bij de lokale Tesla-dealer, maar daar kon men bij een test geen zichtbaar defect aan de autopiloot vaststellen. Het naar buiten zwenken kon daar niet worden vastgesteld, aldus de Amerikaanse nieuwszender ABC7

NTSB op de hoogte

De Amerikaanse toezichthouder NTSB, die volop bezig is met een onderzoek naar het ongeluk, is naar eigen zeggen op de hoogte van de klacht van de overledene over de autopiloot. NTSB probeert nu samen met Tesla en de lokale politie om de data van de logboeken te recupereren.

In een blogpost benadrukte Tesla eerder deze week dat er bij het bedrijf voor dat stuk autosnelweg geen problemen met de autopiloot bekend waren. Het is een stuk snelweg dat al 85.000 keer door andere Tesla-bestuurders op autopiloot is afgewerkt, waarvan meer dan 20.000 keer sinds begin dit jaar. Tot nu toe zonder enig ongeval. Pas na het consulteren van de rijgegevens in de logboeken zal het bedrijf verdere informatie geven.

Aandeel blijft dalen

Volgens Tesla was het ongeval in Californië zo zwaar omdat de vangrail die de middenberm moet beschermen, ontbrak of al beschadigd was in een voorgaand ongeval. ‘We hebben nog nooit zo’n zware schade gezien aan een Model X in een ongeval.

Beleggers hebben er geen goed oog in. Voor de derde dag op rij krijgt het aandeel Tesla klappen. Rond 16 uur koerste het aandeel opnieuw 3,5 procent lager. Al is dat mede omdat het ratingagentschap Moody’s de rating van het bedrijf van Elon Musk eerder deze week verlaagd heeft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden