Foto: REUTERS

Britse politie vermoedt dat Skripal bij hem thuis werd vergiftigd

De Britse politie heeft woensdagavond meegedeeld dat ze vermoedt dat ex-dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Julia niet in een restaurant werden vergiftigd, maar bij hen thuis.

Voormalig dubbelagent Sergej Skripal en Julia Skripal werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in de Zuid-Engelse stad Salisbury, nadat ze daar samen op restaurant waren geweest. Er werd vooralsnog van uitgegaan dat de twee in het restaurant waren vergiftigd met het zenuwgif ­novitsjok, maar de Britse politie is nu toch op een ander spoor gestuit.

‘In dit stadium van het onderzoek geloven we dat de Skripals voor de allereerste maal zijn blootgesteld aan het zenuwgif aan de voordeur van hun huis’, meldt Dean Haydon, hoofd van de Britse antiterreureenheid. ‘We spitsen ons onderzoek daarom toe op alles wat zich die dag in en rond hun huis heeft afgespeeld.’

'Specialisten hebben aan de voordeur van het huis van Skripal de hoogste concentratie van het gifgas novitsjok gemeten', bevestigt de politie van Londen in een persbericht.

Diplomatieke rel

Haydon benadrukte verder dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken dat zij eventueel ook blootgesteld zouden zijn geweest aan het giftige gas.

De moordpoging op Skripal, ooit de topman van de Russische militaire geheime dienst GRU, heeft geleid tot een diplomatieke rel tussen Rusland en het Westen. De Britse regering heeft de schuld voor de aanval bij Moskou gelegd, maar het Kremlin blijft alle beschuldigingen van de hand wijzen.

Intussen hebben naar aanleiding van de affaire al 27 Westerse landen besloten Russische diplomaten uit te wijzen. Ook de Belgische federale regering maakte gisteren bekend dat het de accreditatie van een Russische diplomaat zal intrekken.

Kritieke toestand

'Rusland heeft de internationale respons op zijn poging Skripal te vergiftigen sterk onderschat', zei Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, woensdagavond op een ambassadeursbijeenkomst in Londen.

'Als Rusland had gedacht dat het westen niet zou durven te reageren, omdat we te moreel verzwakt zouden zijn, of te afhankelijk van Russische olie- en gasvoorraden, of te bang van hen, dan hebben ze nu een passend antwoord gekregen', sprak Johnson.

Sergej en Julia Skripal liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bron: Reuters, BELGA
In het nieuws