Foto: AFP

Facebook hertimmert privacy

Via een nieuw privacy-scherm wordt het veel gemakkelijker om te zien wat Facebook over u weet, en om die gegevens te wissen. Het sociale netwerk hoopt zo het vertrouwen van de klant terug te winnen.

Facebook belooft zijn gebruikers meer controle over hun privacy op een simpelere manier. Over de komende weken worden de privacy-instellingen van het sociale netwerk grondig hertimmerd.

Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen weken zware imagoschade geleden, omdat Cambridge Analytica de profielen van 50 miljoen gebruikers in handen kon krijgen en inzetten voor politieke beïnvloeding. De nieuwe privacy-instellingen zijn daar nochtans geen reactie op - er zou al ongeveer een jaar aan worden gewerkt. Toch is de timing allerminst toeval. Op 25 mei treedt namelijk de nieuwe Europese privacy-wetgeving in werking, de GDPR (General Data Protection Regulation). Die legt ondernemingen strengere regels op over het omgaan met gevoelige informatie van Europese burgers en voorziet vooral ook in zwaardere straffen bij inbreuk.

Facebook hertimmert privacy

Een eerste verandering is dat Facebook alle instellingen rond privacy samenbrengt. Op dit moment zitten sommige onderdelen nog ergens ‘verdwaald’ in de instellingen. Bijvoorbeeld: in het Facebook-onderdeel ‘activiteitenlogboek’ staan veel instellingen die met privacy te maken hebben. Dat zou nu allemaal op één plek te vinden zijn.

Het wordt ook gemakkelijker om op te zoeken welke informatie Facebook precies over je heeft, en om die te wijzigen of te wissen. Dat zal gebeuren via een nieuw ‘privacy shortcuts’-menu. Dat zal onder meer toelaten om oude berichten of reacties die je zelf hebt gepost, of oude zoekopdrachten in het Facebook-zoekvenster (ja, ook die worden bewaard!) weg te halen.

Vandaag is het al mogelijk om je Facebook-gegevens te downloaden in de vorm van één gecomprimeerd bestand. Dat wordt gemakkelijker. Je zult alle informatie ook terug kunnen vinden - en uitwissen - op de Facebook-website en je zult de optie hebben om alleen een bepaald gedeelte te downloaden (bijvoorbeeld: alleen je foto’s).

De veranderingen zullen in de komende weken geleidelijk zichtbaar worden voor Belgische gebruikers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden