Foto: belga
Persgroep en Medialaan vormen samen News City

400 journalisten onder één dak

De Persgroep, uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, is sinds kort de enige aandeelhouder van Medialaan (VTM). Alle redacties van beide groepen worden nu samengebracht onder één dak, genaamd News City. Er vallen (voorlopig) geen ontslagen.

Het gonst al maanden van de geruchten over de plannen van De Persgroep, al van voor de uitgeversgroep van Christian Van Thillo Roularta uitkocht en zo de volledige controle verkreeg over Medialaan. De Persgroep, momenteel gevestigd in Asse, bouwt al enige tijd een ambitieuze nieuwe hoofdzetel aan het Kievitplein, achter het Antwerpse Centraal-Station. Er werd al langer gefluisterd dat de redacties van de kranten (De Morgen en Het Laatste Nieuws) en de weekbladen (Humo, Dag Allemaal, Story ...) daar samen zouden worden ondergebracht. Na de overname van Medialaan viel te horen dat ook de nieuwsredactie van VTM, inclusief de nieuwsstudio’s, naar Antwerpen zouden verhuizen. En vorige week lekte al uit dat Jörgen Oosterwaal, de hoofdredacteur van Humo, overkoepelend hoofdredacteur wordt van Humo en De Morgen, en dat beide redacties zouden worden samengevoegd

400 journalisten onder één dak
Paul Daenen. Foto: joost de bock

Vooreerst: de verhuizing naar Antwerpen is nog altijd niet zeker. Wat wel zeker is: alle redacties worden inderdaad samengebracht onder één dak. Antwerpen geniet de voorkeur als locatie, maar die knoop wordt pas later doorgehakt. De vestiging van Medialaan in Vilvoorde is ook nog een optie.

De nieuwe mediagroep, ontstaan uit De Persgroep en Medialaan (waarvan de naam ook nog niet werd bekendgemaakt), wacht niet op die beslissing om toch al werk te maken van de integratie van alle redacties: kranten, weekbladen, tv en online. Die zullen vanaf april veel nauwer gaan samenwerken, in afwachting van de fysieke verhuizing naar één locatie. Er is ook al een naam voor dat collectief van redacties: News City. Onder die noemer zullen 400 mensen werken (journalisten, eindredacteurs, grafici, productiemedewerkers).

Triumviraat

400 journalisten onder één dak
Kris Hoflack. Foto: rr

Aan het hoofd van de nieuwe structuur komen drie mannen (erg weinig vrouwen in de hele nieuwe managementstructuur, overigens). De dagelijkse nieuwsstroom wordt beheerd door Paul Daenen, lang hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, en al decennia een vertrouweling van Van Thillo. Daenen wordt bij wijze van spreken uit pensioen teruggeroepen, hij is 62 en was al even aan het ‘uitbollen’. Kris Hoflack, momenteel hoofdredacteur VTM Nieuws, houdt de blik gericht op de lange termijn (journalistieke dossiers en projecten) en heeft de actua- en sportprogramma’ s onder zijn hoede. De zakelijke leiding is in handen van Kurt Minnen, die ook inzake digitale media beslagen op het ijs komt.

400 journalisten onder één dak
Kurt Minnen. Foto: vum

Dat triumviraat voert een heel leger hoofdredacteurs aan. De al genoemde Oosterwaal bij Humo en De Morgen, Frank Depoorter bij Het Laatste Nieuws, Nicholas Lataire bij VTM Nieuws. En online: Dimitri Antonissen (HLN.be, VTM.be en een digitale centrale nieuwsdesk) en An Goovaerts (Demorgen.be). En dan zijn er nog de andere showbizzbladen (vooral Dag Allemaal en Story) die elk met een eigen hoofdredacteur al enige tijd onder een overkoepelende hoofdredacteur werken, Klaus Van Isacker.

Hoe dat allemaal moet gestroomlijnd worden, is voorlopig onduidelijk. Welke redactionele synergieën mogelijk zijn, ook. Online en in de afdeling showbizz zijn die makkelijker te bedenken dat in de nieuwsgerichte papieren uitgaven. Ook of deze drastische ingreep de (in sommige gevallen sterk) dalende trend in de verkoopcijfers kan doen keren, is een open vraag. Daarnaast loert het gevaar op verlies aan identiteit van de diverse uitgaven. Op de redactievloeren bestaat vooral over dat laatste aspect enige ongerustheid. En over banenverlies, natuurlijk.

De oefening begint in april, veel zal gaandeweg duidelijk moeten worden. Er sneuvelen in deze aanvangsfase in ieder geval geen banen.