Sterrenchef stapt in de politiek: “Een schepenambt kan ik er wel nog bijnemen’

Chef-kok Stéphane Buyens, uitbater van het sterrenrestaurant Le Fox, is de meest opvallende naam op de nieuwe liberale lijst Actie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Stéphane Buyens spreekt straffe taal als het huidige beleid in De Panne ter sprake komt. “De Panne is voor mij de kustgemeente met de mooiste natuur, maar met die troef wordt er bijzonder weinig gedaan. Ik ben een echte Pannenaar en denk dat ik recht van spreken heb. Actie komt met een sterke lijst naar buiten en ik wil mee helpen om hun programma te verwezenlijken”, klinkt het.

Of hij op een verkiesbare plaats sta? “De plaatsen zijn - op lijsttrekker Wim Janssens en lijstduwer Serge Van Damme na - nog niet toegekend, maar in principe heeft iedereen evenveel kans. Er wordt vertrokken van de voorkeurstemmen en pas daarna worden de lijststemmen toegekend.”

“We hebben al een enquête gehouden onder de inwoners van De Panne en Adinkerke - want voor ons zijn dit geen aparte gemeenten, maar vormen die een geheel - en uit de antwoorden kwam heel sterk het ongenoegen naar boven dat het beleid niet naar ons luistert”, zegt Jean Verslype.

“Ik ben 58 jaar en ben ervan overtuigd dat nu het goede moment aangebroken is om mij politiek te engageren”, vertelt Buyens nog. “Mijn familie heeft een onmiskenbare liberale achtergrond. Toen ik besloot mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, lag het voor de hand dat dit enkel met de lijst Actie kon zijn. Een eventueel schepenambt wijs ik niet af. Ik kan dat er wel bijnemen omdat ik een sterk team in mijn restaurant heb. Maar schepen worden is niet mijn eerste zorg. Van De Panne iets moois maken is dat wel. Daarom wil ik van Actie de tgv of, zoals je wil, de turbo worden.”

In het nieuws