• Jonathan Voets.

Blauwe belediging raakt N-VA-gemeenteraadslid

N-VA-gemeenteraadslid Jonathan Voets heeft klacht ingediend tegen onbekenden wegens het bekladden van een muur voor zijn woning.

Tijdens de nacht van zondag op maandag is een muur aan de woning van Jonathan Voets beklad met het opschrift ‘NVA = RACISTES’. De vrouw van Voets ontdekte dat gisterochtend.

“De feiten moeten gepleegd zijn tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends. We hebben niets gemerkt”, zegt Voets.

“Ik heb geen idee wie het op mij gemunt zou hebben. Onlangs werd mijn mailbox, net als die van vele andere gemeenteraadsleden, wel overspoeld met mails gericht tegen het wetsontwerp van minister Jambon over huiszoekingen bij illegalen. Ik heb toen geantwoord dat ze mij daarover gerust moeten laten. Misschien is dat antwoord bij iemand in het verkeerde keelgat geschoten.”

Voets diende klacht in bij de politie. “De politie is ter plaatse vaststellingen komen doen. Verderop in onze straat bleek er gelijkaardige verf te zijn aangebracht op een elektriciteitscabine”, zegt Voets.

“In het verleden heb ik al een paar keer folders in de bus gevonden met het verwijt dat ik een fascist ben.”

Binnenkort is Voets geen gemeenteraadslid meer, al heeft dat niets met deze daad van vandalisme te maken. “Professioneel start ik een nieuw project op”, zegt Voets. “Ik heb te veel werk, waardoor ik veel te weinig tijd in de gemeentepolitiek kan steken. Tegenover collega's vind ik het niet eerlijk dat ik zitpenningen opstrijk, terwijl ik eigenlijk niet meer bijdraag. Ik stap niet uit de partij. Ik blijf ondervoorzitter van de lokale afdeling en als actief lid zal ik ook meehelpen met de verkiezingscampagne. Maar bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal ik geen mandaat opnemen.”

De podcasts van De Standaard