Foto: AFP

Beleggers dumpen Facebook na schandaal rond datalek

Het aandeel van Facebook heeft maandag een stevige klap gekregen, nadat was uitgelekt dat een politieke adverteerder de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers had verzameld zonder hun goedkeuring. Het aandeel verloor tot ruim 8 procent.

In de vroege handel zakte het aandeel iets meer dan 5 procent weg. Snel herstel zat er niet in: beleggers bleven het aandeel dumpen tot het ruim 8 procent in het rood stond. Daarna herpakte het zich, maar halverwege de handelssessie blijft het wantrouwen groot, en staat er nog steeds een verlies van ruim 7 procent op de borden.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het bedrijf Cambridge Analytica persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk had verzameld. Dat kon door hen eenvoudigweg een quiz te laten invullen. Door akkoord te gaan met de voorwaarden daarvan gaven ze hun gegevens vrij aan het bedrijf, en ook de data van hun vrienden.

Het bedrijf zou de gegevens hebben gebruikt voor de ontwikkeling van software waarmee het kiesgedrag kan voorspeld en beïnvloed worden, schreef de New York Times. In 2016 werkte Cambridge Analytica voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Facebook maakte zaterdag bekend dat het de toegang heeft geblokkeerd voor Cambridge Analytica, voor een aantal (ex-)medewerkers en voor het moederbedrijf Strategic Communication Laboratories. Facebook zegt dat het werd voorgelogen. Maar volgens een klokkenluider bij Cambridge Analytica reageerde Facebook gewoon laks op de praktijken.

Autoriteiten in de VS en in Europa eisten al meer uitleg. Facebook-topman Mark Zuckerberg zal het waarschijnlijk persoonlijk mogen gaan uitleggen in het Amerikaanse Congres.

In België zegt de Privacycommissie dat er nog geen uitsluitsel is over de vraag of er al dan niet Belgische profielen betrokken zijn. Maar de Belgische privacywaakhond ‘volgt deze problematiek met belangstelling op’, zegt een woordvoerster. Er zal overleg over zijn op Europees niveau tijdens vergaderingen dinsdag en begin april.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden