Foto: Photo News

Londen beschuldigt Poetin nu persoonlijk van vergiftiging dubbelspion Skripal

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft verklaard dat de gifaanval op de Russische ex-spion Skripal en diens dochter ‘hoogstwaarschijnlijk’ door president Poetin zelf bevolen werd.

Tijdens een bezoek aan een museum in het plekje Uxbridge verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson dat de Russische president Vladimir Poetin naar alle waarschijnlijkheid persoonlijk het bevel heeft gegeven om de voormalige Russisch-Britse dubbelspion Sergej Skripal te vergiftigen.

‘Dit is een incident tussen ons en het Kremlin van Poetin. We zijn er namelijk van overtuigd dat er overweldigend bewijs is dat Poetin persoonlijk het besluit genomen heeft om voor de eerste maal sinds de Tweede Wereldoorlog gifgas te gebruiken op het Britse grondgebied’, zei Johnson in de marge van zijn bezoek tegen journalisten. Hij voegde er nog aan toe ‘persoonlijk niets tegen het Russische volk’ te hebben.

‘Diplomatiek onvergeeflijk’

Het Kremlin reageert verontwaardigd op de uitspraak. ‘President Poetin verantwoordelijk stellen is schokkend en diplomatiek onvergeeflijk’, zegt Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. Het Kremlin kondigde vandaag aan een eigen onderzoek te openen naar de moordpoging ‘op de Russische onderdaan Joelia Skripal’, de dochter van de voormalige dubbelspion.

Het Verenigd Koninkrijk besloot eerder deze week 23 Russische diplomaten het land uit te zetten als reactie op de moordpoging op Skripal en diens dochter. De uitgezette diplomaten moeten op 20 maart het Britse grondgebied verlaten.

Londen mag Russische tegenmaatregelen verwachten, maar wat die concreet zullen zijn, is nog niet aangekondigd. Vermoedelijk wacht het Kremlin tot na de presidentsverkiezingen van zondag.

Bron: BELGA, SkyNews
In het nieuws