Foto: BELGA

Boerenbond stelt zich burgerlijke partij na gesjoemel bij slachthuis: ‘Onaanvaardbaar’

De Boerenbond gaat zich burgerlijke partij stellen in de zaak rond het vleesbedrijf Veviba.

De Boerenbond spreekt van grote imagoschade. ‘Dergelijke praktijken in de voedselketen zijn voor ons totaal onaanvaardbaar’, zegt voorzitter Sonja De Becker op Radio 1. ‘Er is maar één iemand het slachtoffer, en dat zijn onze veehouders.’

Ook de FWA, de Waalse landbouwfederatie, gaat zich burgerlijke partij stellen nadat er gesjoemel ontdekt is bij het slachthuis van Veviba in Bastenaken. Door samen te werken kan er meer gewicht in de schaal worden gelegd, klinkt het.

De FWA betreurt dat eveneens dat de hele vleessector opnieuw in diskrediet is gebracht. Voor de veetelers dreigen er als gevolg van dit schandaal zware economische gevolgen.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil een congres organiseren over ‘kwaliteit en respect’. Dat congres moet leiden tot extra maatregelen om het vertrouwen van de consument in de vleessector terug te winnen. ‘Er moet een periode voor en een periode na Veviba zijn’, aldus Ducarme.

De landbouwminister en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trokken donderdag de erkenning van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken in. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels op het vlak van voedselveiligheid. Zo zou de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard