Foto: BELGA

Vlaams Nationaal Zangfeest solidair met Catalonië en ‘waakzaam’ in eigen land

In de Antwerpse Lotto Arena hebben ruim 4.000 Vlaamsgezinde muziekliefhebbers zondag het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest bijgewoond. De 81ste editie stond niet alleen in het teken van de Vlaamse, maar ook de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd.

Er werd een inzameling gedaan voor Catalanen die in Spanje worden vervolgd voor hun steun aan het onafhankelijkheidsreferendum van vorig najaar. Dichter bij huis moeten flaminganten ‘wakker en waakzaam blijven’ rond thema’s als de Brusselse rand en de transfers naar Wallonië, verklaarde de organisatie.

Het Vlaams Nationaal Zangfeest lokt traditioneel heel wat Vlaams-nationalistische politici, met dit jaar onder meer parlementsvoorzitters Jan Peumans en Siegfried Bracke en minister Ben Weyts (allen N-VA). N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf ditmaal verstek en ook de verhoopte komst van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont kwam er uiteindelijk niet van, maar dat weerhield organisator ANZ er niet van een Catalaans tintje aan het politiek-culturele evenement te geven. Er werden onder meer beelden getoond van de hardhandige interventies van de Spaanse ordediensten bij het referendum van 1 oktober.

Met een inzameling bij het publiek wil ANZ vervolgde Catalanen ook een financieel duwtje in de rug geven. ‘Het debat draait daar intussen om veel meer dan de begeerde autonomie’, zegt ANZ-voorzitter Erik Stoffelen. ‘Sinds 1 oktober gaat het fundamenteel over de vrijheid van denken, het simpel eerbiedigen van westerse waarden zoals democratie, respect voor elkaars mening en het niet inzetten van geweld als overheid tegen vreedzame, onschuldige burgers.’

Intussen blijft het voor het Zangfeest een uitdaging om een jonger en breder publiek aan te spreken. Dit jaar probeerde de organisatie daarin een nieuwe stap te zetten met de inbreng van mainstream artiesten als Gene Thomas en de Zuid-Afrikaanse zangeres Corlea Botha.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen