Foto: AP

Pitt en DiCaprio voor het eerst samen in Manson-film

Quentin Tarantino is erin geslaagd om Brad Pitt en Leonardo DiCaprio te strikken, zijn ‘dream team’. De film over Charles Manson is de eerste waar de twee acteurs tegenover elkaar staan.

Once upon a time in Hollywood, de negende film van Quentin Tarantino, gaat in première op 9 augustus 2019. Het is dan precies vijftig jaar geleden dat de sekte-achtige groep rond Charles Manson Sharon Tate vermoordde, de vrouw van Roman Polanski. Tarantino wilde eerst een film maken over Manson, maar de film zou nu draaien rond twee acteurs die moeilijk aan werk raken in Hollywood, gespeeld door Brad Pitt en Leonardo DiCaprio. DiCaprio speelt een voormalige ster uit een westernserie, Pitt zijn stuntman.

Die koerswijziging maakt duidelijk hoezeer de moorden van Manson en zijn ‘Family’ nog een trauma betekenen voor de filmstad. Niet alleen waren Tate, die acht en een halve maand zwanger was, en Polanski een gevierd filmkoppel, de moord vond plaats in het huis waar Terry Melcher had gewoond. Melcher was de zoon van Doris Day en een muziekproducer; hij had Manson, die een muziekcarrière beoogde, afgewezen. Muziekproducer Quincy Jones zou in het huis op bezoek komen die avond, maar haalde het niet en ontsnapte zo aan de dood. Manson werd vijf maanden na de moord opgepakt; hij overleed in november vorig jaar in de gevangenis.

Pitt en DiCaprio voor het eerst samen in Manson-film
Foto: rr
Pitt en DiCaprio voor het eerst samen in Manson-film
Foto: rr

Dream team

Tarantino had vooraf gezegd dat hij Margot Robbie wil voor de rol van Sharon Tate. Robbie kan zondag een Oscar winnen voor haar hoofdrol I Tonya; ze heeft nog niet bevestigd of ze meedoet. Bovendien wilde Tarantino ‘Tom Cruise, Leonardo DiCaprio en Brad Pitt’. De laatste twee zijn dus van de partij en dat is een coup: ze hebben nog nooit samen geacteerd. Apart hebben ze allebei al wel met Tarantino gewerkt: DiCaprio in Django unchained, Pitt in Inglourious basterds.

De enige langspeelfilm waaraan Pitt en DiCaprio allebei hebben gewerkt, is Martin Scorseses The departed: Pitt was een van de negen producers, maar acteerde er niet in, DiCaprio speelde de hoofdrol. Scorsese maakte ook de enige speelfilm waarin ze allebei te zien zijn: The audition, een reclamefilm van vijftien minuten voor een poepduur casino in Macau. Beide acteurs komen erin voor, maar ze hebben geen scène samen.

Of Tom Cruise nog in de running is, werd niet bevestigd. Tarantino gaf de carrière van John Travolta in 1994 een nieuwe wending met Pulp fiction, en hier en daar wordt geopperd dat Cruise daarvan meer baat zou hebben dan de zoveelste Mission: Impossible of soortgelijke blockbuster.

Once upon a time in Hollywood is nog op een ander vlak een primeur: het is de eerste film die Tarantino maakt zonder de broers Weinstein. Zijn vorige acht films maakte hij ofwel voor hun Miramax, of voor The Weinstein Company.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden