Hier ondervindt u vanavond nog hinder door de ACOD-staking

De staking van overheidsvakbond ACOD tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel duurt tot vanavond laat. Dat voelt u onder meer op het spoor.

De hinder bij het openbaar vervoer als gevolg van de staking van ACOD duurt dinsdagavond voort. Vooral wat het treinverkeer betreft, is er niettemin al een lichte verbetering vast te stellen. De avondspits verloopt normaal.

AVONDSPITS

De nationale staking zorgt dinsdagavond niet voor een abnormaal drukke avondspits. 'Het is behoorlijk druk op de weg en de gewone structurele avondfiles staan er allemaal. Vooral op de Antwerpse ring en de ring rond Brussel is het heel druk, en dat in beide richtingen', laat het Vlaams Verkeerscentrum weten.

Rond 18 uur stond er 156 kilometer file op de Vlaamse hoofdwegen, relatief veel maar nog steeds niet uitzonderlijk. Het centrum van Brussel kunnen automobilisten echter beter mijden, meldt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie.

TREINVERKEER

In Vlaanderen rijdt ruim twee op de drie treinen. Vanuit Brussel richting Gent of Antwerpen gaat het om 70 procent van de treinen, tussen Antwerpen en Gent om 6 op de 10 treinen en tussen Gent en de kust is dat nog de helft van de treinen. Ook in Wallonië is de situatie op het spoornet verbeterd. Daar is sprake van iets minder dan de helft van de treinen die rijden, aldus een woordvoerder van de NMBS.

BUSVERKEER

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn laat weten dat de situatie in Vlaanderen al bij al meevalt, al verschilt de situatie wel sterk van regio tot regio. 'In de provincies West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant is net als deze voormiddag ruim 90 procent van de chauffeurs aan de slag. De hinder is groter voor de Kusttram, in de provincie Antwerpen, in de steden Gent, Aalst, Sint-Niklaas en in de regio's van het Pajottenland, het Gentse en het Waasland", aldus De Lijn.

In Gent stopt het tram- en busvervoer met rijden om 20 uur, het nachtnet zal wel rijden. In West-Vlaanderen zullen de Brugse avondbussen allemaal rijden, in Oostende ongeveer de helft. In Antwerpen probeert De Lijn de beschikbare tramchauffeurs zo veel mogelijk in te zetten voor de bediening van het Sportpaleis.

BRUSSEL

Bij de Brusselse maatschappij MIVB is er ten opzichte van dinsdagvoormiddag niet erg veel veranderd. Wat het metroverkeer betreft worden enkel de lijnen 1, 2 en 5 bediend. Daarnaast wordt ook uitgereden op zes tramlijnen (3, 4, 7, 82, 92 en 94) en acht buslijnen (21, 29, 34, 66, 71, 87, 95 en T-bus 94).

De vuilnisophaling in het Brussels Gewest bleef dinsdag ernstig verstoord. De ophaling was verstoord in Anderlecht, Berchem, Etterbeek (deels), Evere, Ganshoren, Haren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Gillis (2 straten), Schaarbeek (deels), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Brussel vraagt aan de inwoners van wie de zakken niet opgehaald zijn, om die weer binnen te nemen en buiten te zetten voor de volgende ophalingen van vrijdag 2 maart (witte zakken) en van dinsdag 6 maart (blauwe zakken).

BEDRIJVEN EN SCHOLEN

Bij bedrijven was vandaag maar sprake van 'zeer beperkte hinder', omdat afspraken gemaakt werden over thuiswerk of flexibele arbeid, zegt Voka. Toch roept de Vlaamse ondernemersorganisatie de vakbond op tot 'meer verantwoordelijkheidszin'.

'Om ons pensioensysteem betaalbaar te houden, zal iedereen langer moeten werken', klinkt het. Over de zware beroepen, waarover nu discussie gevoerd wordt, zegt de werkgeversorganisatie dat 'de uitzondering, uitzondering moet blijven'. 'De lijst moet correct opgesteld zijn, en de vier basiscriteria voor een zwaar beroep moeten op een objectieve en meetbare manier worden vastgelegd. We kijken dan ook uit naar de voorstellen van de federale regering.'

Voorts heeft Voka voor de staking weinig begrip. 'Het staat iedereen vrij om ongenoegen te tonen, maar opnieuw is de gewone pendelaar het slachtoffer van de acties van ACOD. De acties zijn disproportioneel en ongeloofwaardig. De vakbond zet zich de facto buiten spel door dit soort gedrag', luidt het. 'Laat ons hopen dat ACOD zich in de toekomst met meer verantwoordelijkheidszin opstelt en minder snel naar dit soort van pestacties grijpt.'

'De staking brengt weinig zoden aan de dijk', zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). 'Iedereen verliest: hinder op het spoor en hinder op de weg, terwijl deze actie het dossier geen stap verder brengt. De wrevel die dit veroorzaakt, straalt negatief af op het sociaal overleg in dit en andere dossiers', aldus Buysse.

'In plaats van te staken, kan men beter het gesprek aangaan', vindt Buysse. 'Overleg gebeurt immers aan tafel en niet op straat. Men voert geen actie terwijl het overleg nog loopt. Andere vakbonden nemen daarin blijkbaar wel hun verantwoordelijkheid.'

Twee GO!-basisscholen in Neeroeteren en Kruishoutem waren vandaag ook dicht, zegt woordvoerster Johanna Laurent. Volgens Laurent werd op redelijk veel plaatsen door leerkrachten gestaakt, maar bleef de hinder over het algemeen beperkt en werd overal opvang voorzien. In de omgeving van Brugge legde in vijf scholen meer dan de helft van het personeel het werk neer, maar ook daar was opvang voorzien.

GEVANGENISSEN

De staking werd 'zeer goed opgevolgd' in de gevangenissen en de gesloten centra, zegt vakbondsman Gino Hoppe van ACOD dinsdagavond. Hij bevestigt daarmee de tendens die ook 's ochtends al zichtbaar was. 'Wat het stakingspercentage betreft zitten we aan een gemiddelde van 75 procent. Aangezien wij als enige bond actie hebben gevoerd, zijn wij daar erg tevreden over', vindt Hoppe.

WAAROM?

ACOD mobiliseerde vandaag zijn leden ‘om samen een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel’. Geen politieke staking, benadrukt de vakbond, maar een staking tegen het pensioenbeleid en de behandeling van het dossier rond de zware beroepen. De vakbond vraagt dat zware beroepen erkend worden, zowel voor de statutaire als de contractuele personeelsleden. Bovendien moet een werknemer met een ‘zwaar beroep’ vroeger met pensioen kunnen vertrekken, met een volledig pensioenbedrag.

Het voorontwerp dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) indiende, gaat volgens de bond tegen die principes in. ‘Het voert discriminerende maatregelen en voorwaarden in, zodat slechts weinig werknemers van enig voordeel kunnen genieten, zelfs na veertig jaar lang een ‘zwaar beroep’ te hebben uitgeoefend’, klinkt het.

Voor minister Bacquelaine gaat het wel om een politieke staking. Volgens hem zal de hervorming de zwaarte van sommige beroepen erkennen en aan de betrokken werkenden bijkomende pensioenrechten toekennen. Hij wees er ook al op dat de teksten nog niet definitief zijn en er nog sociaal overleg moet volgen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard