Hoe film over drie reclameborden activisten inspireert

De film ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ heeft activisten geïnspireerd. Zowel in Londen als Florida verschenen grote rode reclameborden met een provocerende boodschap.

Voor de uitgebrande Grenfell Tower in Londen stonden drie vrachtwagens met rode reclameborden. De boodschap? ‘71 doden’, ‘En nog altijd geen arrestaties?’, ‘Hoe kan dit?’ Even daarvoor reden ze door de stad zelf.

In Florida doken dan weer drie vrachtwagens op voor het kantoor van de Republikeinse senator Marco Rubio met de opschriften: ‘Moordpartij in school’, ‘En nog steeds geen wapenwetgeving’, ‘Hoe komt dat, Marco Rubio?’ Donderdag opende een schutter daar het vuur in een middelbare school. 17 mensen kwamen om.

Hoe film over drie reclameborden activisten inspireert
Foto: EFE

De twee afzonderlijke acties zijn geïnspireerd op de prijswinnende film Three billboards outside Ebbing, Missouri. Daarin verstoort een vrouw de rust in een landelijk dorpje met drie grote reclameborden waarmee ze de politie vraagt waarom de verkrachting en moord op haar dochter nog altijd niet is opgelost. Op de borden staat ‘Verkracht terwijl ze aan het sterven was’. ‘En nog steeds geen arrestaties?’. ‘Hoe komt dat, commissaris Willoughby?’.

Met de acties zetten de activisten druk op de autoriteiten. In Londen vinden ze dat het politie-onderzoek naar de brand in de Grenfell Tower nog niet genoeg heeft opgeleverd. ‘We zijn bang dat ze tijd willen rekken en dat verhaal langzaam naar de achtergrond verdwijnt’, zeggen de actievoerders.

In Florida gaat de protestactie uit van het online activistenplatform Avaaz tegen de lakse Amerikaanse wapenwetten naar aanleiding van de schietpartij in Florida. ‘Florida is berucht voor zijn lakse wapenwetgeving en Rubio, die de NRA steunt, heeft nooit een poging gedaan om ze te hervormen’, klinkt het bij Avaaz.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden