Foto: belga

Topbelegger zet 18 miljard in op Europese beurscrash

Wanneer een economie goed draait en de rente begint te stijgen, moet je aandelen verkopen. En dus gaat Ray Dalio massaal short op aandelen van Europese bedrijven.

Als Ray Dalio in zijn kaarten laat kijken, zijn beleggers als stokstaartjes op hun hoede. Dalio begon op de New York Stock Exchange als grondstoffenhandelaar. Vanuit zijn appartement richtte hij in 1975 Bridgewater op, dat in 2012 uitgroeide tot het grootste hefboomfonds ter wereld en vandaag ruim 150 miljard dollar beheert.

Short op Europese aandelen

De Amerikaan is er volgens kenners een uit de serie ‘als je toch wat zegt, laat het dan kloppen met je positie’. En wat blijkt? Sinds februari heeft de steenrijke Amerikaan - die inmiddels een persoonlijk vermogen van 17 miljard dollar heeft opgebouwd - op grote schaal zogeheten shortposities ingenomen, die speculeren op dalende koersen van grote Europese bedrijven.

Dalio verviervoudigde onlangs in Europa zijn beleggingen tot 18 miljard dollar (14,5 miljard euro), meldt het persagentschap Bloomberg. Allemaal geld dat is ingezet op dalende beurskoersen. In Duitsland gokt hij er met 1 miljard dollar op dat industrieel conglomeraat Siemens op de beurs daalt. En op koersdalingen van Adidas, Allianz en BASF heeft hij gelijkaardige bedragen ingezet.

Maar ook de toekomst van de Europese banksector ziet hij somber in. Hij zet zwaar in op koersdalingen van het Italiaanse Intesa SanPaolo, het Nederlandse ING, het Spaanse Banco Santander en het Franse BNP Paribas (waarin de Belgische overheid een belang van 7,8 procent heeft). En hij zet ook 630 miljoen in op een koersdaling van de Franse farmareus Sanofi, dat onlangs het Belgische Ablynx heeft gekocht.

Recessie binnen de twee jaar

De redenering achter de gok van Dalio is eenvoudig. De Amerikaanse topbelegger denkt dat er binnen ’anderhalf tot twee jaar’ een forse recessie komt in Europa. Want volgens de hefboomfondsmanager gaat een boomende economie niet altijd samen met stijgende beurskoersen. Wanneer een economie goed draait en de rente begint te stijgen, is het volgens hem tijd om aandelen te verkopen.

De correctie van vorige week op de beurzen is volgens zijn hefboomfonds Bridgewater nog maar het begin. Dalio zou de Italiaanse verkiezingen, met veel populistische partijen in de arena, als volgend omslagpunt in Europa zien.

Geen glazen bol

Toch heeft ook Dalio geen glazen bol. Nog geen maand geleden, voorspelde hij in Davos nog een kortstondige rally op de beurzen. ‘Als u in cash zit, zult u zich behoorlijk stom voelen’, klonk het toen optimistisch. Minder dan twee weken later kwam er zowel in de VS als Europa een stevige beurscorrectie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen