Foto: Hollandse Hoogte

‘Inzameling van afgedankte smartphones is een ramp’

In elk huishouden zijn gemiddeld 4,5 smartphones stof aan het vergaren. Daardoor gaat immens veel kobalt verloren.

Hoeveel afgedankte smartphones slingeren er bij u thuis rond? Veel meer dan iedereen denkt, verzekert Umicore-topman Marc Grynberg, Uit eigen steekproeven – van België tot in China – heeft hij afgeleid dat in elk huishouden gemiddeld 4,5 exemplaren stof aan het vergaren zijn. En daardoor blijft een enorme grondstoffenreserve onbenut, stelt hij vast. Hij schat dat het kobalt in de jaarlijkse hoop afgedankte smartphone op onze planeet volstaat om zeker twee miljoen elektrische voertuigen te laten rijden.

Kobalt is een van de belangrijke stoffen die verwerkt worden in herlaadbare batterijen. Kobalterts wordt echter schaars. Bijkomend pijnpunt: de ­grote mistoestanden bij de ontginning, die zich hoofdzakelijk concentreert in Congo.

Terwijl er niets gedaan wordt met al het kobalt van de batterijen in afgedankte smartphones. De oorzaak volgens Grynberg: de inzameling van afgedankte consumentenelektronica is een ramp. ‘Onbegrijpelijk, aangezien anno 2018 anderhalf miljard smartphones gemaakt worden en tegelijk het aantal toestellen in onbruik al opgelopen is tot twee miljard per jaar.’

Het telecomagentschap van de Verenigde Naties schatte onlangs de waarde van de grondstoffen in de jaarlijkse berg afgedankte smartphones op 9 miljard dollar. Waarvan amper een vijfde wordt gerecycleerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen