Foto: REUTERS

Tarantino: ‘Nog nooit ergens zoveel spijt van gehad’

Regisseur Quentin Tarantino heeft zijn spijt betuigd voor het ongeval waarbij actrice Uma Thurman betrokken was tijdens de opnames van de film Kill Bill. Maar hij ontkent dat er kwaad opzet in het spel was.

Thurman sprak in de nasleep van de zaak-Weinstein enkele dagen geleden voor het eerst over de problemen die ze had met Tarantino. Zo zou hij haar tegen haar wil gedwongen hebben om voor een filmscène in Kill Bill met een gammele wagen te racen. Thurman crashte met het voertuig en heeft nog steeds last van de verwondingen die ze daarbij opliep. Daarnaast heeft Tarantino enkele vernederende scènes met haar opgenomen.

In een interview met het magazine Deadline ontkent Tarantino de feiten niet, maar hij nuanceert ze wel. Zo zegt hij dat bij het filmen van de bewuste autoscène zich er niet van bewust was dat het om een gevaarlijke actie ging. ‘Ik zei haar dat het om een rechte weg ging en dat ze zelf kon rijden. Uma zei "oké", omdat ze mij vertrouwde. Ik zei haar dat het veilig was. Maar dat was het niet. Ik had het verkeerd voor. Ik heb haar niet in de wagen gedwongen. Ze is er zelf ingestapt omdat ze me vertrouwde en geloofde.’

Dat hij de weg onvoldoende gecontroleerd had, noemt Tarantino nu ‘een van de zaken waar ik meest spijt van heb in mijn hele leven’. Het was pas na het ongeval dat de regisseur merkte dat de weg toch ‘niet zo recht was’. Hij spreekt van ‘een optische illusie’. ‘Ik heb haar tijdens de opnames zoveel mogelijk zelf laten doen, en dat ging probleemloos. Maar tijdens de laatste vier dagen filmen kwam ze bijna om, bij wat we dachten wat een gewoon ritje was.’ Dat de wagen in slechte staat was, kwam de regisseur naar eigen zeggen pas na de opnames te weten.

Tarantino geeft toe dat het zijn verhouding met Thurman stevig heeft verzuurd. ‘Het is niet dat we niet met elkaar praatten. Maar er was een vertrouwensbreuk.’

‘Spuwen is moeilijk’

Ook voor de andere beschuldigingen die Thurman nu uitte, heeft Tarantino een licht afwijkende versie van de feiten. Zo heeft hij een excuus voor het feit dat hij haar voor een bepaalde scene in het gezicht spuugde, ook al moest hij niet in beeld komen. Hij zegt dat hij te weinig vertrouwen had in acteur Michael Madsen om dat te doen. ‘En wie moest het dan doen? Een productiemedewerker?’

Dat hij echt spuugde, schrijft hij toe aan het feit dat gewoon water er niet echt genoeg uitzag. ‘Het blijkt dat het erg moeilijk is om goed op mensen te spuwen’.

‘Toestemming gevraagd’

Dat Tarantino tijdens dezelfde opnames Thurman wurgde, verklaart hij op dezelfde manier: het wurgen was nodig om de scène er echt genoeg te doen uitzien. Hij zeg haar toestemming gevraagd te hebben om haar 30 seconden lang te wurgen. Desnoods wou hij het nog een tweede keer filmen, maar niet meer, zegt de regisseur nog in het gesprek met Deadline.

De podcasts van De Standaard