Wie is de ultieme filmslechterik?

Het Britse filmtijdschrift Empire Magazine vroeg zijn lezers om te stemmen op een lijst van booswichten uit bekende films. Het resultaat is een bonte verzameling van de meest vileine personages die ooit op het witte doek zijn verschenen.

De lijst met de ‘movie villains’ van Empire wordt afgetrapt door Michael Myers uit de Halloween-reeks, op plaats 20. Daarna stapelt het venijn zich op en kabbelt het langs onder andere Freddy Krueger (Nightmare on Elm Street) en Agent Smith (The Matrix) langs Sauron, Alien en Voldemort richting de top 10.

Naarmate de ultieme slechterik in zicht komt, wordt duidelijk dat een personage - om in aanmerking te komen voor de titel - niet eendimensionaal slecht mag zijn, maar ook een zekere duivelse charme moet bezitten. Denk zo bijvoorbeeld aan SS-kolonel Hans Landa uit Tarantino’s Inglourious Basterds, een personage van Christoph Waltz dat op een zesde plaats eindigt.

Maar dé ultieme slechterik, althans volgens de lezers van Empire, is Darth Vader uit de Star Wars-films. Uit diezelfde reeks staan overigens nog twee andere booswichten in de lijst: Palpatine op 15 en nieuwkomer Kylo Ren op een verdienstelijke zevende plaats. Zilver en brons zijn voor respectievelijk The Joker uit Batman en Loki uit de Thor-reeks. Hun top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Darth Vader (Star Wars)
  2. The Joker (Batman)
  3. Loki (Thor)
  4. Hans Gruber (Die Hard)
  5. Hannibal Lector (Silence Of The Lambs)

De volledige lijst, mét verantwoording, vindt u op de site van Empire.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen