‘Topfavoriet Oscars, “The shape of Water”, is plagiaat’

Met 13 nominaties is ‘The shape of water’ de topfavoriet voor de Oscars. Maar het idee voor de film is afgekeken van een toneelstuk uit 1969, zegt de zoon van de toneelschrijver in kwestie, die in 2003 overleed, aan The Guardian.

The shape of water draait rond een ongegeneerde romance tussen een moerasmonster en een stomme poetsvrouw tijdens de Koude Oorlog. De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro oogstte veel lof met deze monsterlijk mooie film. Na de enthousiaste ontvangst op het festival van Venetië vielen ook de Academyleden als een blok voor The shape of water. Met 13 nominaties is de film de uitverkoren favoriet van de Oscars.

Maar wie goed kijkt, ziet waar del Toro werkelijk de mosterd heeft gehaald, zegt de zoon van Paul Zindel, een gelauwerd toneelschrijver en novellist, aan The Guardian. David Zindel beweert dat de filmmakers zich voor een groot deel gebaseerd hebben op een toneelstuk van zijn vader - die ooit een Pulitzer won - uit 1969: ‘Let me hear you whisper’. In dat toneelstuk wordt een jonge conciërge van een onderzoekslaboratorium verliefd op een gevangen dolfijn en probeert ze uiteindelijk ook het schepsel te redden.

‘Wij zijn gechoqueerd dat een grote filmstudio dit idee zomaar heeft gebruikt zonder ons te contacteren’, zegt David Zindel. ‘Dit is plagiaat.’

De filmmakers ontkennen dat ze zich hebben gebaseerd op het toneelstuk uit 1969, omdat ze 'de voorstelling nooit gezien hebben’.

Lees het hele verhaal in The Guardian.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen