Foto: Katrijn Van Giel

‘Constructief eerste overleg’ bij De Kempen, volgende week duidelijkheid over staking

Na de werkonderbreking van dinsdag bij jeugdinstelling De Kempen in Mol hebben de vakbonden donderdag een eerste overlegmoment gehad met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het agentschap Jongerenwelzijn. Dat is constructief verlopen, klinkt het aan beide zijden, maar een 24 urenstaking lijkt nog niet afgewend.

‘Dinsdag overleggen we verder en wat daaruit voortkomt, leggen we woensdag voor aan het personeel’, zegt secretaris Jan Van Wesemael van ACOD Overheidsdiensten.

Een eventuele 24 urenstaking zou volgende week donderdag al plaatsvinden. De medewerkers van De Kempen klagen onder meer een personeelstekort aan, naast een gebrek aan opvolging voor jongeren die meerderjarig worden en een onvoldoende voorbereide omvorming van De Kempen tot een gemengde campus.

Tijdens het eerste overleg over de situatie zou een voorstel op tafel gelegd zijn voor 25 extra personeelsleden die nog dit jaar aan de slag zouden kunnen gaan. Of dat verder geconcretiseerd raakt en of het personeel dat voldoende zal vinden om een staking nog af te wenden, zal volgende week moeten blijken. Het overleg gaat volgens de bonden ook over andere jeugdinstellingen, waar ‘een grote solidariteit’ zou heersen met De Kempen omdat zij met soortgelijke problemen kampen.

Het agentschap Jongerenwelzijn laat in een reactie weten zich te engageren om verder te praten.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard