Foto: Guy Puttemans

Bacquelaine: ‘Stakingsdreiging is honderd procent politiek dreigement’

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) meent dat er uitsluitend politieke motieven achter de stakingsdreiging van de socialistische vakbond zitten. ‘Hoe kan je anders verklaren dat de vakbond nu een bocht van 180 graden maakt en zich verzet tegen een hervorming, die ze sinds het begin van de legislatuur heeft geëist?’

Het ABVV heeft vandaag een ultimatum gelanceerd. Indien de regering haar plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet opbergt, dan zal de vakbond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, gaf algemeen secretaris Robert Vertenueil aan.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verwacht in een eerste fase vooral concentraties of ‘doelgerichte’ betogingen die zich toespitsen op regeringsbeleid dat de vakbond zeer dwars zit. En dat gaat van de pensioenhervorming tot de fiscaliteit, stelt De Leeuw.

Bevoegd minister Daniel Bacquelaine (MR) is niet gediend met het dreigement. Hij verwijt de vakbond, niet voor het eerst, dat het ultimatum enkel om puur politieke redenen is ingegeven. Bacquelaine benadrukt dat de wetteksten nog niet definitief zijn en voorwerp moeten uitmaken van sociaal overleg.

‘Praten, niet blokkeren’

‘Ik roep het ABVV op over de teksten te praten op de daartoe voorziene plaatsen en niet op straat of door de economische activiteiten van het land te blokkeren’, aldus de Franstalige liberaal.

De twee andere vakbonden lieten midden december al duidelijk verstaan dat ze een staking niet zagen zitten. Het ziet er niet naar uit dat ACV en ACLVB ondertussen van mening zijn veranderd. Er wordt ook met de wenkbrauwen gefronst, omdat voor zover zij weten er nog geen regeringsplan over het pensioen met punten is.

Bron: BELGA
In het nieuws