Amerikaanse ambassade verhuist voor eind 2019 naar Jeruzalem

De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen voor het einde van 2019. Dat vertelde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence voor het Israëlische parlement.

‘In de komende weken zal onze administratie het plan versnellen om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te openen, en de ambassade zal opengaan voor het einde van volgend jaar’, aldus Pence. Dat is vroeger dan velen hadden verwacht.

De Amerikaanse vicepresident werd in de Knesset kort onderbroken door een groep van Arabische parlementsleden die tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad protesteerden. Ze stonden recht en toonden posters. Onder luid protest werden ze uit de zaal geleid.

Amerikaanse ambassade verhuist voor eind 2019 naar Jeruzalem
Foto: AFP

Het bezoek van Pence is omstreden door de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘De Verenigde Staten hebben feit boven fictie verkozen’, zei Pence daarover. ‘Feit is de ene echte basis voor een rechtvaardige en duurzame vrede.’

Zowel de Israeli’s als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Donald Trump erkende Jeruzalem als hoofdstad van Israël begin december al.

 
Bron: BELGA
In het nieuws