Zo verhuis je je playlists naar een andere muziekdienst

Net als van energieleverancier wil je misschien ook weleens van streamingdienst wisselen. Alleen, wat doe je met al die afspeellijsten die je de voorbije jaren zo zorgvuldig hebt opgebouwd? Gewoon mee verhuizen natuurlijk – met Stamp is dat een fluitje van een cent.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zou switchen naar een andere muziekstreamingdienst. Om te beginnen de prijs: wanneer je een account neemt bij een nieuwe aanbieder, dan zijn de eerste drie maanden vaak gratis of betaal je slechts 99 cent per maand. Een winst van minstens 27 euro. Of misschien sluit de muziekcatalogus van Spotify of Apple Music gewoon wel net iets beter bij je smaak aan dan die van je huidige dienst. Ook spraakbediening kan een argument zijn om je heil elders te zoeken. Denk maar aan de nieuwe Sonos One luidspreker die wél gesproken opdrachten ondersteunt voor Spotify en Amazon Music, maar bijvoorbeeld (nog) niet voor Google Play Music of Deezer.

Monnikenwerk?

Migreren naar een andere aanbieder heeft ook nadelen. Zo moet de nieuwe dienst helemaal van nul beginnen om jouw muzieksmaak te leren kennen (een proces dat maanden in beslag kan nemen) en ben je bovendien al je favoriete nummers en misschien wel tientallen afspeellijsten kwijt. Gelukkig hoef je die niet allemaal met de hand opnieuw aan te maken, wat een regelrecht monnikenwerk kan zijn: het programmaatje Stamp zet de muziek nagenoeg volautomatisch voor je over.

Stamp is beschikbaar als app voor iOS en Android, maar ook als desktopprogramma voor Windows, macOS en Linux. Met de gratis basisversie ben je niet zoveel, daarmee kan je per sessie slechts tien liedjes en één afspeellijst overzetten. De volledige versie kost 8,99 euro voor de desktopuitvoering óf de app, maar wij kozen voor de gunstig geprijsde bundel van 12,99 euro die je op alle genoemde platformen tegelijk kan installeren.

Wil je maar één oplossing, dan adviseren we je om voor de desktopversie te gaan: die heeft als enige álle toonaangevende diensten aan boord (in de iOS-app ontbreekt Deezer, de Android-app moet het stellen zonder Apple Music). Andere ondersteunde services zijn Spotify, Amazon Music, Google Play Music, Tidal en – een handige extra – YouTube, zodat je ook je lijstjes met videoclips in ‘klassieke’ playlists kan gieten. Ook tabellen en tekstdocumenten met de CSV-indeling worden moeiteloos door Stamp geïmporteerd.

Gratis scan

Over de werking van Stamp kunnen we verder kort zijn: je klikt de dienst aan waar je nu een abonnement hebt, en vervolgens selecteer je een andere service als bestemming. De methode verschilt een beetje van dienst tot dienst, en uiteraard zal je Stamp ook even toegang moeten verlenen tot je accounts bij beide services. Die koppelingen kun je daarna overigens gerust weer ongedaan maken: ze zijn alleen nodig voor de omzetting.

Tot slot nog een paar aandachtspunten. Hoe veelzijdig Stamp ook is, sommige migraties worden niet ondersteund. Van Spotify naar Deezer bijvoorbeeld – wat opmerkelijk is, gezien het in omgekeerde richting wel lukt. Verder kan het gebeuren dat sommige songs niet mee verhuizen, om de simpele reden dat de nieuwe streamingmuziekdienst ze niet in de catalogus heeft. Bij ons bleef de schade overigens beperkt tot een handvol tracks.

Ben je vandaag nog niet aangesloten bij een streamingdienst, maar overweeg je wel een abonnement? Probeer dan zeker eens Stamp Match. Deze aparte tool scant gratis de mp3-muziekbibliotheek op je computer en vertelt je vervolgens bij welke dienst de overlap het grootst is. Deze functie werkt voorlopig wel alleen samen met Spotify, Apple Music en Google Play Music.