Foto: Bart Dewaele

Siegfried Bracke stapt op na heisa rond Ghelamco-stadion

Siegfried Bracke (N-VA) stapt op uit de cvba Arteveldestadion na de heisa die ontstaan is rond de Ghelamco Arena, die de cvba gebouwd heeft. ‘Ik wil er niets meer mee te maken hebben’, schrijft hij in zijn ontslagbrief.

In zijn ontslagbrief richt Bracke zich tot afgevaardigd bestuurder Christoph Peeters (Open VLD) en Resul Tapmaz (SP.A), voorzitter van de cvba. ‘Bij deze neem ik ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Arteveldestadion. Zoals u weet ben ik pas twee jaar geleden lid geworden van de raad van bestuur. Maar wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben’, schrijft Bracke.

Bracke zegt nog altijd blij te zijn dat het stadion er staat en juicht ook de goede samenwerking tussen de club en de stad toe. ‘Maar het een noch het ander rechtvaardigen de wet te overtreden en kunnen ook geen politieke praktijken legitimeren waarvan ik krachtig afstand wens te nemen.’

‘Ik stel er bovendien prijs op mijn plicht op als Gentse verkozene in de gemeenteraad ten volle op te nemen. Met een boutade: ik ga mezelf niet interpelleren’, schrijft hij nog. ‘Ook in het belang van de duidelijkheid: ik ben fan van AA Gent, ben blij dat het onze ploeg (weer) goed gaat, hoop dat dat ook zo blijft. Maar mijn abonnementen, en ook wat ik eet en drink voor, tijdens en na de match, dat betaal ik zelf.’

Het ontslag van Bracke komt er nu in het gecontesteerde boek De illegale Ghelamco Arena: als politici zich met voetbal gaan bemoeien geen al te fraaie beweringen staan die het Gentse stadsbestuur in een slecht daglicht gesteld hebben. Auteur Ignace Vandewalle beweert in zijn boek dat er zeer losjes werd omgesprongen met de wet tijdens de bouw van het stadion, en dat schepenen van de stad tijdens matchen van AA Gent rijkelijk eten en drinken op kosten van de club, waarvan de stad bovendien stiekem aandeelhouder blijkt te zijn. De stad en AA Gent ontkennen dat er zaken gebeurd zijn die niet kunnen.

Procedureslag

Het boek van Vandewalle zou eerst verschijnen bij Uitgeverij Doorbraak. Bouwpromotor Ghelamco, Ghelamco Group en ceo Paul Gheysens wilden de publicatie echter verhinderen. Ze schermden daarvoor met een inbreuk op het merkenrecht, omdat Ghelamco in de titel wordt vermeld.

Eind november kreeg Doorbraak in kort geding gelijk van de Antwerpse rechtbank van koophandel, maar omdat een procedure ten gronde volgens Doorbraak te veel geld zou kostten, werd ‘in onderling overleg’ beslist om de samenwerking met auteur Ignace Vandewalle stop te zetten. Die brengt het boek nu zelf uit.

Voorstelling afgelast

De voorstelling van het omstreden boek is wel afgelast omdat de auteur bedreigd wordt door supporters van AA Gent. ‘Na de vele haatmails en haatreacties op sociale media met niet mis te verstane dreigementen naar mijn fysieke integriteit en met verwijzingen naar het gewelddadig bezoeken van de boekvoorstelling, moet ik helaas de boekvoorstelling afgelasten’, aldus Vandewalle.

AA Gent reageert via de clubwebsite op de afgelasting. ‘KAA Gent neemt akte van het feit dat de voorstelling van het boek ‘De Illegale Ghelamco Arena’ afgelast is. Blijkbaar zou dat het gevolg zijn van bedreigingen en agressieve benaderingen door KAA Gentsupporters. De club distantieert zich uiteraard van elke vorm van bedreiging en agressie en roept op tot sereniteit. KAA Gent zal samen met de Stad Gent, zoals aangekondigd, vrijdag aanstaande in alle transparantie inzage verlenen in de documenten zodat iedereen kan zien dat alles correct en volgens de regels is verlopen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen