Foto: REUTERS

Zo werkt een vijandig overnamebod

De Deense farmagroep Novo Nordisk maakt zijn bod op het Gentse biotechbedrijf Ablynx publiek bekend, zonder eerst met diens raad van bestuur te parten. Een ongewone zet.

Een bedrijf dat een ander bedrijf wil overnemen probeert de raad van bestuur van het overnamedoelwit voor zich te winnen. Het doel is dan om een bod voor te leggen dat de steun van de raad van bestuur krijgt. Zo’n aanpak heeft de grootste slaagkans.

Maar de Deense farmagroep Novo Nordisk doet het anders. Het bedrijf maakt zijn bod op het Gentse Ablynx bekend, zonder dat het met die raad van bestuur heeft kunnen spreken. De Deense farmagroep doet dit omdat verschillende pogingen tot gesprek in december in dovemansoren vielen. Ablynx heeft geen zin in een overname door Novo, zoveel is duidelijk.

Door het bod nu zelf publiek te maken, hoopt Novo dat de aandeelhouders van Ablynx druk zullen uitoefenen op de raad van bestuur. De kans is niet onbestaande dat de aandeelhouders - die vrijdag nog 21,20 euro kregen voor hun aandeel Ablynx en nu 44 procent meer kunnen krijgen - daar wel iets in zien. Mogelijk willen ze dat de raad van bestuur van Ablynx praat met de Denen om nog iets meer uit de brand te kunnen slepen.

Voor de raad van bestuur van Ablynx is het voorzichtig sturen. Ze kunnen zo’n bod, dat mogelijk waarde creëert, niet zomaar negeren. Ze hebben een fiduciare plicht tegenover hun aandeelhouders om over hun belangen te waken. Ablynx kan wel argumenteren dat het bod de waarde van het bedrijf onderkent en dat het mogelijk schadelijk is voor hun uitbouw als biotechbedrijf. Het zal daar goede argumenten voor moeten hebben.

Ablynx kan ook proberen zijn toevlucht te zoeken tot derden, in de hoop dat die een overnamebod doen. Dan komt het in een volgende fase mogelijk tot een biedstrijd.

Maar Novo moet zich nu ook beraden. Wat doen ze, als Ablynx het been stijf blijft houden? De Denen kunnen dan een overnameprospectus voorleggen aan de financiële toezichthouder FSMA en een onvoorwaardelijk bod openen. De aandeelhouders van Ablynx die dat willen, kunnen dat hun aandelen overmaken. Novo kan het bod ook voorwaardelijk maken: dan blijft het alleen gelden als er voldoende aantal aandeelhouders op ingaan. Zo’n vijandige overname houdt ook risico’s in, want het kan waarde vernietigen. Ablynx is een kennisbedrijf en voor Novo is het belangrijk dat talent aan boord blijft. Een onderhandelde oplossing krijgt dan ook altijd de voorkeur.

Op basis van gegevens van Bloomberg is Van Herk Investments vandaag de grootste aandeelhouder van Ablynx, met 7,87 procent van de aandelen. Van Herk zit ook in Fagron en in Galapagos. FMR heeft 6,79 procent en wordt gevolgd door Bank of America (4,29 procent). Een vrij versnipperd aandeelhouderschap dus, wat de kans vergroot dat Novo zijn slag thuis kan halen.

Het is nu uitkijken hoe de raad van bestuur van Ablynx het spel verder speelt. Het belangrijkste Belgische kopstuk, oud KBC-topman Remi Vermeiren, kent de aandelenmarkten zeer goed. Hij stond destijds mee aan de wieg van de optiebeurs Belfox en steunde ook de oprichting van de technologiebeurs Easdaq.

De podcasts van De Standaard