Novo rekent op steun van aandeelhouders Ablynx

De Deense farmareus en wereldleider in behandeling van diabetes, Novo Nordisk, besloot zijn bod zelf bekend te maken aan de aandeelhouders van Ablynx omdat het Gents bedrijf de avances bleef afwijzen. ‘Maar een onderhandelde overname, blijft onze voorkeur hebben’, zegt financiële man Jesper Brandgaard aan De Standaard.

‘De raad van bestuur van Ablynx weigerde verschillende keren met ons te praten en dus hebben we ons voorstel publiek gemaakt zodat de aandeelhouders van Ablynx er kennis kunnen van krijgen. Maar het is in deze fase geen concreet opkoopbod’, zegt Jesper Brandgaard, financieel directeur van Novo Nordisk in een gesprek met de redactie.

Brandgaard zegt dat Novo streeft naar een dialoog met de raad van bestuur van Ablynx. ‘Nu hebben we op 22 december een bod overgemaakt gebaseerd op publieke informatie. Maar we willen graag met Ablynx praten over een gezamenlijke toekomst. Ablynx is een kennis-organisatie gebaseerd in Gent. We willen dat het team aan boord.’

Novo, vooral bekend van behandeling van suikerziekte, heeft ook een minder bekende bloedziekte-afdeling. Het is daarin dat Ablynx zijn sterprodut Caplacizumab past, een middel tegen de dodelijke bloedziekte TTP. Ablynx maakte vorig jaar veelbelovende testresultaten bekend waardoor de weg naar een geneesmiddel open ligt.

Analisten kleefden een waarde op Ablynx tot 30 euro per aandeel maar als onderdeel van Novo zijn er commerciële synergieën te rapen. Brandgaard sluit niet uit dat het bod nog aangepast wordt als gevolg van dialoog met Ablynx. ‘Zo’n gesprekken zouden ons in staat stellen te zien hoe ver het zit met het bekomen van de nodige vergunningen bij de Amerikaanse en Europese geneesmiddelenautoriteiten.’

Novo biedt 28 euro per aandeel maar dat kan oplopen tot 30,5 euro per aandeel als andere onderzoeksinitiatieven van Ablynx ook tot resultaten leiden. Novo Nordisk heeft een marktwaarde van 136 miljard dollar. Het bod op Ablynx heeft een waarde van 3,1 miljard dollar (2,6 miljard euro). Voor Novo is Ablynx een eerste stap richting verdere overnames. Ablynx sloot vrijdag af op 21,20 euro per aandeel en werd geschorst op de beurs.

Analist Peter Welford van Jefferies Group in Londen luit niet uit dat er concurrerende biedingen komen. Het nieuwe jaar start alvast goed voor de Belgische geneesmiddelensector. Vorige week was er een bod op Tigenix, nauwelijks enkele dagen later volgt Ablynx. Markthandelaren verwachten nog meer deals. ‘Het wordt druk dit jaar’, reageert een beurshandelaar.

De podcasts van De Standaard