Foto: Bart Dewaele

Machelen neemt voortouw in redding Uplace

Is de gemeente Machelen de allerlaatste reddingsboei voor Uplace? Zelfs de Groen-schepen Marco Verberckmoes doet er niet flauw over. Ook hij ziet op het grondgebied van zijn gemeente liever een Uplace Light verrijzen dan een recreatiebos, zoals Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, voorstelt.

‘Ik wil niet hypocriet doen’, zegt Verberckmoes. ‘Tien jaar geleden had ik ook liever een bos gehad, maar intussen hebben we met Uplace al een heel traject afgelegd mét de medewerking van de Vlaamse regering. We kunnen de tijd niet terugdraaien.’

Jean-Pierre De Groef, de SP.A-burgemeester van Machelen, noemt het voorstel voor een bos zelfs ‘te zot voor woorden’. Hij blijft rotsvast geloven in Uplace, ook al behoort hij met zijn gemeente daarmee op politiek vlak tot de laatste der Mohikanen. Toch kan Machelen op die manier straks nog een belangrijke rol spelen.

1. Was Uplace niet dood?

Het project ligt op zijn minst in een acute coma nadat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor een tweede keer heeft vernietigd. Uplace is daarmee helemaal terug naar af.

Dat is ook de reden waarom de Vlaamse regering het nu over een andere boeg wil gooien. Vlaanderen wil de opmaak van de nieuwe ruimtelijke plannen ‘delegeren’. Lees: uit handen geven aan de betrokken gemeenten Vilvoorde en Machelen.

2. Wat kan Machelen doen?

Burgemeester De Groef staat al te springen om de touwtjes in handen te nemen. ‘Het zou goed zijn dat wij dit dossier nu eens puur economisch en apolitiek kunnen bekijken’, zegt hij. De gemeente moet dan een nieuw plan opstellen dat voldoende rekening houdt met het milieu en de mobiliteit. De Groef maakt zich sterk dat hij ‘rekening kan houden met alle bezwaren’.

Ook Uplace zelf ziet dat graag gebeuren. Het bedrijf legt zijn eieren liever in de lokale mand van het bevriende Machelen dan in die van een Vlaamse regering onder politieke hoogspanning.

3. Waarom houdt Machelen zo stevig vast aan Uplace?

Jobs, jobs, jobs. Dat is volgens De Groef de belangrijkste reden: ‘Een op de tien inwoners van Machelen heeft geen werk. Daar wordt nooit over gesproken.’

Ook Groen-schepen Verberckmoes benadrukt dat de gemeente dringend nood heeft aan laaggeschoolde jobs in de nasleep van de ontslagen bij Sabena en recenter bij koerierbedrijf DHL. ‘Net daarom is het project tien jaar geleden goedgekeurd door meerderheid én oppositie.’

4. Maken ze een kans tegen de massale tegenstand?

SP.A-burgemeester Bonte waarschuwde zijn partijgenoot De Groef gisteren al dat er ook met Uplace Light ‘opnieuw procedureslagen zullen volgen’.

De Groef reageert kalm. ‘Ik veronderstel dat we na de verkiezingen wel weer kunnen babbelen met Bonte. Als we ons allemaal constructief opstellen, moet het zeker nog lukken om elk afzonderlijk voor Machelen en Vilvoorde een ruimtelijk plan op te stellen.’ Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar De Groef heeft daarbij nog troeven achter de hand. Zonder een samenwerkingsakkoord met Machelen kan ook Bonte zijn eigen plannen voor Vilvoorde niet uitwerken. Voor wat, hoort wat.

De mensen van Uplace maken zich intussen nog altijd sterk dat de procedures niet onoverkomelijk zijn. Ook zij hopen na de verkiezingen de burgemeesters van de omliggende gemeenten alsnog over de streep te trekken. Als dat niet lukt, houden ze zelf nog procedures tegen de ruimtelijke plannen van Vilvoorde achter de hand. Want voor wat, hoort wat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden