Foto: AFP

Turkse Belgen in Jeruzalem weer vrij na 'incident'

De Israëlische politie heeft drie Turkse toeristen opgepakt na een ‘incident’ nabij de al-Aqsamoskee. Twee van hen zouden de dubbele Turks-Belgische nationaliteit hebben. Intussen zijn de drie weer vrijgelaten.

Dat heeft woordvoerder Micky Rosenfeld van de politie zaterdag gezegd. Het incident vond vrijdagavond plaats, na afloop van het vrijdaggebed waaraan het drietal had deelgenomen.

Over de teneur van het incident op de Tempelberg weidde de woordvoerder niet uit. Een video op sociale media toont hoe het tot een handgemeen kwam tussen een groep jongeren en Israëlische ordehandhavers.

 

 

De twee Turks-Belgische jongeren zouden volgens het Turkse nieuwagentschap Anadolu gearresteerd zijn voor het ‘aanvallen van de Israëlische politie’ en ‘het zich verzetten tegen arrestatie’. De derde man wordt beschuldigd van deelname aan een illegale betoging en het verstoren van de openbare orde.

Intussen is het drietal weer vrijgelaten, ondanks de nadrukkelijke vraag van de politie om hen nog een paar dagen in de cel te houden omdat ze 'een gevaar voor de samenleving' vormden. 

In de Arabische wereld heerst flink wat misnoegdheid na de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump begin deze maand om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Ook de internationale gemeenschap, bij monde van de Verenigde Naties, keurt die uitspraken af en verzet zich tegen het openen van een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Turkije was een van de eerste landen om de VN te prijzen in het verzet tegen Trumps erkenning van Jeruzalem. De Turkse president Erdogan drong er bij Trump op aan om die beslissing ongedaan te maken. Eerder had Erdogan ook al gezegd Jeruzalem niet in de handen te zullen geven van ‘een staat die kinderen vermoordt’.

Bron: BELGA
In het nieuws