Foto: EPA-EFE

Trump: ‘Laat ze tegen ons stemmen, we zullen veel geld besparen’

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee om ‘miljarden dollars’ aan financiële steun in te trekken aan landen die voor de VN-resolutie over Jeruzalem stemmen.

‘Ze krijgen miljoenen en zelfs miljarden dollars, en dan stemmen ze tegen ons’, zei Trump aan journalisten in het Witte Huis. ‘Wel, we zien naar de stemming. Laat ze tegen ons stemmen. We zullen veel geld besparen. Voor ons maakt het niet uit.’

Een speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering zal stemmen over een ontwerpresolutie, waartegen de VS in de Veiligheidsraad een veto uitsprak. De andere 14 leden schaarden zich wel achter de resolutie, die was ingediend door Egypte. In de resolutie wordt de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeeld.

De waarschuwing lijkt vooral gericht aan armere landen in Afrika en Azië die kwetsbaarder worden beschouwd voor Amerikaanse druk.

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, noemde de resolutie al ‘een belediging en een kaakslag die we niet zullen vergeten’. Ze herinnerde eraan dat de VS een belangrijke financier zijn van hulp aan de Palestijnse bevolking en zei dat de VS ‘het soevereine recht hebben om te beslissen waar we een ambassade vestigen’.

In een brief aan leden van de Algemene Vergadering, ook Europese delegaties, waarschuwde ze dat ‘de president en de VS deze stemming persoonlijk nemen’.

 

De resolutie waarover de Algemene Vergadering stemt, is niet-bindend. De Palestijnse vertegenwoordiger in de VN, Riyad Mansour, hoopt op een overweldigende steun.

Bron: Reuters
In het nieuws