Foto: put

PS’ers ruziën over rol van Di Rupo

Moet Elio Di Rupo partijvoorzitter blijven van de PS? Daarover wordt er heen en weer geprikt tussen een aantal partijtoppers. ‘Di Rupo is de architect van de heropbouw, hij moet de werf blijven leiden.’ ‘Met alle respect, we hebben een nieuw elan nodig.’

Het is André Flahaut, minister van Begroting in de Franstalige Gemeenschap en oud-Kamervoorzitter, die de verdediging van zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo, opneemt. ‘Di Rupo is de architect van de heropbouw van de partij, hij moet de werf blijven leiden tot op het einde.’ Dat heeft Flahaut zaterdag gezegd als reactie op verklaringen van Jean-Pascal Labille.

Labille, tegenwoordig secretaris-generaal van de socialistische mutualiteiten (Solidaris) en vroeger nog minister in de regering-Di Rupo, haalde zaterdag inLe Soiruit naar de partijvoorzitter. Hij gelooft niet dat de PS een nieuw elan kan vinden met Di Rupo aan het hoofd. Voor Labille incarneert Paul Magnette de toekomst van de partij.

Labille, zelf gewezen PS-minister, erkent het werk dat is volbracht voor de ‘ideeënwerf’ maar betreurt dat er op het congres van Luik in november geen echt debat is geweest. De strategie van Di Rupo van autolegitimatie zal er in zijn ogen niet voor zorgen dat de PS in de goede krachtsverhoudingen wordt geplaatst.

Vakbond roert zich

Ook vanuit vakbondshoek krijgt Di Rupo tegenwind. Thierry Bodson, secretaris-generaal van de Franstalige socialistische vakbond FGTB, steunt Labille. ‘Ondanks het respect dat ik heb voor de realisaties van Elio Di Rupo voor de partij, moet ik toch zeggen dat de meerderheid van de vakbondsafgevaardigden en militanten geen vertrouwen meer heeft in een socialistische partij met Di Rupo aan het hoofd’, zegt hij aan RTBF.

De voorzitter krijgt dus ook steun van kopstuk André Flahaut. Die is het helemaal niet eens met de lijn-Labille. ‘Ik ben voogdijminister van de Regie der Gebouwen geweest. Ik heb kunnen vaststellen dat, telkens men van architect verandert tijdens werken, het een janboel werd.’

Voor Flahaut doet Elio Di Rupo de job. Er is geen plaats om dat in twijfel te trekken. De partijvoorzitter heeft de zaken ter hand genomen, een grote ideeënwerf samengeroepen en statutaire hervormingen ingezet naar deugdelijk bestuur. ‘De veroorzakers van moeilijkheden heeft hij, met respect voor het recht op verdediging, naar de uitgang geduwd.’

‘We hebben nood aan een duidelijke lijn en discipline. De partij heeft volgens de statuten beslist dat het voorzitterschap zal vernieuwd worden na de coalitievormingen in 2019. Paul Magnette heeft ook laten weten dat hij op het gepaste ogenblik kandidaat zal zijn’, aldus Flahaut.

Linkse coalitie?

Vakbondsleider Bodson sprak zich ook uit vóór een linkse coalitie, PS met PTB en Ecolo, als die mogelijkheid zich aanbiedt bij de volgende verkiezingen. Maar daar ziet Flahaut geen brood in. ‘Niemand zal ons geschenken doen in 2019. Niet de MR, noch de CDH, dat hebben we pas nog gezien. We kunnen ook niet rekenen op de PTB. Ecolo observeert de toestand en Maingain oogst de vruchten’, besluit Flahaut.

Di Rupo zelf heeft vandaag niet gereageerd. In dS Weekblad heeft hij wel al iets gezegd over het coalitie-idee van Bodson. ‘Die uitspraken laat ik voor meneer Bodson. Hij engageert alleen zichzelf. Wij doen intussen ons werk om het best mogelijke resultaat te behalen. En de avond van de verkiezingen zullen wij vrij zijn om te spreken met wie we dat gepast achten. Zal ik nog eens herhalen dat de PTB niet wil regeren? Wij wel.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden