Foto: BELGA

Kritisch boek Ghelamco Arena dan toch niet uitgebracht door uitgeverij Doorbraak

De uitgeverij Doorbraak gaat het boek ‘De illegale Ghelamco-arena. Als politici zich met voetbal bemoeien’ dan toch niet uitbrengen.

Eind vorige maand kreeg de uitgever in kort geding nog gelijk van de Antwerpse rechtbank van koophandel. Maar een mogelijke procedure ten gronde kost voor Doorbraak te veel geld, en dus werd in onderling overleg beslist om de samenwerking met de auteur van het boek stop te zetten. Die laatste -Ignace Vandewalle- gaat het boek nu zelf uitbrengen, in januari volgend jaar.

Bouwpromotor Ghelamco, Ghelamco Group en ceo Paul Geysens wilden de publicatie tegenhouden. Volgens hen vormde de titel een inbreuk op het merkenrecht. Ze spanden vorige maand een procedure in kort geding aan, maar de handelsrechter in Antwerpen verklaarde hun vordering ongegrond.

'We betreuren nog steeds de titel van het boek, maar noteren de verklaring van de auteur dat hij Ghelamco niet viseert en ook niets ten laste legt', reageerde Ghelamco toen in een persbericht. 'Ghelamco zal kennis nemen van de inhoud van het boek na publicatie er van.'

Financiële druk

Het boek zou normaal op 7 december verschijnen, maar Doorbraak Boeken kondigde dinsdag aan dat het zich terugtrekt. ‘Een procedure ten gronde voeren, laat staan een eventueel beroep uitvechten, zou een te zware financiële druk leggen op Doorbraak. Net op een moment dat Doorbraak -tot op heden een initiatief van alleen vrijwilligers en vrijwillige giften- een grote stap voorwaarts wil zetten en wil professionaliseren, is het risico van rechtszaken en de daarmee gepaard gaande kosten, een last die we momenteel niet kunnen en willen dragen’, staat er in een persbericht. Daarom is in onderling overleg met de auteur van het boek beslist om de samenwerking te stoppen.

Ignace Vandewalle betreurt de beslissing van Doorbraak maar heeft er zeker begrip voor. ‘Ik kan alleen maar vaststellen dat de intimidatie van Ghelamco heeft gewerkt’. De auteur heeft nog geen weet van nieuwe gerechtelijke stappen, maar volgens hem heeft de advocaat van de bouwpromotor daar wel al mee gedreigd, ook over de inhoud van het boek. Toch is Vandewalle vastbesloten om door te zetten en gaat hij het boek in eigen beheer uitbrengen. ‘Ik krijg wel begeleiding van Doorbraak, maar moet nu zelf alle kosten en risico’s dragen’. Volgende week wordt het boek gedrukt, midden volgende maand zou het in de boekenwinkels liggen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen