Wat u moet weten over RSV

Enkele dagen voor hij een pianoconcert zou spelen met het Brussels Philharmonic, is tv-gezicht Thomas Vanderveken (36) ziek geworden. Hij werd door zijn zoontje Otto besmet met het verkoudheidsvirus RSV.

Elke herfst en winter worden tal van baby’s en kleine kinderen getroffen door RSV, het respiratoir syncytieel virus, waardoor ze een infectie op de luchtwegen krijgen. De symptomen: veel hoesten, een verstopte neus en koorts. Bijna ieder kind maakt de infectie op zeer jonge leeftijd door.

Enkele weken geleden maakte het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid al bekend dat er ook dit jaar een epidemie is in ons land. ‘We zien elk jaar een epidemie. Het gaat om een erg klokvast virus, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld het griepvirus, dat erg onvoorspelbaar is’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

De grote piek van RSV-besmettingen wordt elk jaar iets voor Nieuwjaar geregistreerd. Er is ook steeds een tweede, kleinere piek twee weken na Nieuwjaar, maar dan bij bejaarden. ‘Die tweede piek komt er omdat de kinderen met de feestdagen bij hun grootouders op bezoek gaan’, aldus Van Ranst.

Elk jaar 6.000 kinderen in het ziekenhuis

Doorgaans zijn de zuigelingen na twee tot acht dagen verlost van de infectie, maar in sommige gevallen duurt het tot drie weken vooraleer er echt beterschap is. Vooral voor prematuren, heel jonge kinderen en kinderen met hartklachten is het gevaarlijk.

Een ziekenhuisopname is maar in 2 tot 3 procent van de gevallen nodig, wanneer de getroffen baby bronchiolitis ontwikkelt. Dat overkomt elk jaar ongeveer 6.000 kleine kinderen.

Tegen het virus valt weinig te doen, en er bestaan geen vaccin of antivirale pillen tegen.

Hoe kan u RSV herkennen?

De belangrijkste symptonen van RSV zijn dezelfde als een gewone verkoudheid: een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts. Wanneer uw kind die symptonen vertoont, hoeft u niet meteen in paniek te slaan.

Als uw kind ook kortademig is en weinig of geen eetlust heeft, is de kans dat uw kind RSV heeft groot. Wanneer u vermoedt dat uw kind onder de drie maand RSV heeft, gaat u best meteen naar het ziekenhuis.

Moeilijk te voorkomen

Omdat RSV gemakkelijk wordt overgedragen door contact met een besmette persoon of besmette voorwerpen, is het niet eenvoudig om u te beschermen tegen het virus. Toch kan het helpen om de handen te wassen voor u een kind aanraakt, een zakdoek voor de mond te houden bij het niezen en wegwerpzakdoeken te gebruiken.

Ook goed om weten: sigarettenrook verhoogt het risico op infectie, dus roken in de buurt van baby’s en kleine kinderen is absoluut te vermijden.

Kinderen kunnen verschillende keren besmet raken met RSV. Wel is het zo dat een volgende infectie vaak minder zwaar is dan de eerste en vooral de bovenste luchtwegen treft. Ook bij volwassenen uit RSV zich vooral in een infectie van de bovenste luchtwegen. Op oudere leeftijd is er meer kans dat RSV zich ontwikkelt tot een longontsteking.

De podcasts van De Standaard