Foto: BELGA

Kritisch boek over Ghelamco Arena mag verschijnen

Uitgeverij Doorbraak Boeken mag het boek 'De illegale Ghelamco Arena - Als politici zich met voetbal bemoeien' dan toch uitbrengen. Bouwpromotor Ghelamco vond die titel een brug te ver en wilde de publicatie tegenhouden, maar de rechtbank van koophandel in Antwerpen verklaarde de vordering vrijdag ongegrond.

Het kritische boek van auteur Ignace Vandewalle over de bouw van het stadion van AA Gent verschijnt op 7 december, maar Ghelamco, Ghelamco Group en ceo Paul Gheysens spanden een procedure in kort geding aan. Ze vonden dat de reputatie van de merken ‘Ghelamco’ en ‘Ghelamco Arena’ beschadigd werd door de 'ongefundeerde en ongenuanceerde beschuldiging' dat het stadion illegaal is, zoals in de titel staat.

De rechtbank vond niet dat Ghelamco het merkenrecht kon inroepen om de titel te verbieden. 'Als dat zou kunnen, dan zou elke journalistieke verwijzing waarbij een merk in een negatief daglicht wordt gesteld, onmogelijk worden. Ook kritiek leveren op politieke besluitvorming zou niet meer kunnen zodra er een band is met een onderneming waarvan de naam als merk geregistreerd is. Dat is vanzelfsprekend niet aanvaardbaar in een democratische samenleving', oordeelde de rechtbank.

Het stadion een andere naam geven, zoals bijvoorbeeld het Arteveldestadion, vond de rechtbank niet logisch, aangezien iedereen het onder de naam ‘Ghelamco Arena’ kent. 'Ghelamco heeft zijn naam aan het stadion verbonden en moet dan ook de keerzijde van de sponsoringmedaille aanvaarden: het merk zal ook gebruikt worden als het stadion op een ongunstige manier in de aandacht komt.'

Van laster en eerroof was volgens de rechtbank geen sprake, omdat de titel niet voortkomt uit kwade wil. De rechtbank verklaarde de eis van Ghelamco, Ghelamco Group en Paul Gheysens ongegrond en veroordeelde hen tot de kosten.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen