camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

desalniettemin

Eerst luisteren, dan oordelen: het is een integer standpunt

Kemels in communicatie

Er vallen wel wat helden van hun voetstuk dezer dagen. Daar gaat iedereen anders mee om. Morrissey, bijvoorbeeld, niet zo goed. In een interview met Der Spiegel zegt hij dat Kevin Spacey onnodig aangevallen is. ‘Voor zover ik weet, was Kevin Spacey in een slaapkamer met een jongen van veertien. Waar waren de ouders van de jongen? Ik vraag me af of hij echt niet wist wat er zou gebeuren. Ik ben in mijn jeugd nooit in dit soort situaties terechtgekomen. Nooit. Ik heb altijd geweten wat er kon gebeuren.’ Het is het betere victim blaming. Intussen kunnen het aantal klachten tegen Spacey bijna alle zitjes bij The Old Vic vullen.

In hetzelfde interview veegt Morrissey overigens ook de hele Weinstein-zaak van tafel. ‘Iedereen wist hoe het werkte. Die vrouwen speelden het mee en achteraf voelen ze zich beschaamd. Dan zeggen ze dat ze aangevallen zijn, dat ze verrast waren, dat ze een kamer in gesleurd werden. Maar als alles goed afgelopen was en er was een geweldige carrière uit voortgekomen, dan zou je ze niet gehoord hebben.’

Dan toch liever het standpunt van Lena Dunham, tv-maakster en vrouwenrechtenvoorvechtster. ‘Vrouwen liegen niet over verkrachting’, tweette ze in augustus. ‘Er moet dus altijd, in ­álle omstandigheden, geluisterd worden naar vrouwen die misbruik aanklagen.’ Eerst luisteren, dan oordelen, het is een integer standpunt. Al geldt het blijkbaar niet als het om vrienden gaat. Nu scenarist Murray Miller – een vriend van Dunham – ervan beschuldigd wordt een meisje van zeventien verkracht te hebben, doet ze een Morrissey’tje. ‘Door wat ik als insider weet, ben ik zeker dat dit één van de drie procent verkrachtingsbeschuldigingen is die vals zijn.’ Sindsdien is Dunham een sociale-media-storm aan het bezweren. ‘Ze sprak voor haar beurt, is hypocriet, beschuldigt de slachtoffers, stelt diep teleur en valt van haar sokkel’, klinkt het. Dunham beet zichzelf in de staart. We kennen een communicatiebureau dat misschien kan helpen. Het heet Whyte. Of, bij nader inzien, misschien toch beter niet.

Aangeraden

Niet te missen