Waarom de nieuwe ‘notificatiebolletjes’ van Android slimmer zijn dan die van Apple

In Android 8.0 Oreo heeft elke app voortaan zijn eigen notificatiebolletje, net als in iOS. Van een schaamteloze kopie is evenwel geen sprake, want de bolletjes van Oreo zijn een pak informatiever.

In iOS vertelt een bolletje op een app-icoon je alleen maar dat die app je iets te melden heeft. Om de ongelezen notificatie te zien, moet je de toepassing eerst openen, tenzij je hebt ingesteld dat zulke boodschappen in het berichtencentrum van de iPhone of iPad mogen verschijnen.

Tekstballonnetje

De notificatiebolletjes van Android Oreo gaan een stapje verder. Wanneer je het icoon van een app mét bolletje even ingedrukt houdt, krijg je via een soort tekstballonnetje meteen een voorproefje van de boodschap. Denk aan de eerste woorden van een sms of e-mail, belangrijk nieuws van onze dS Nieuws-app of aan de updates die voor je klaarstaan in de Google Play Store.

Vind je al die notificatiebolletjes op je thuisscherm maar niets? Dan kan je ze eenvoudig uitschakelen. Ga hiervoor naar de instellingen van je toestel, klik door naar Apps & meldingen, Meldingenbeheer en haal bij Badges de schakelaar om. Dit moet je overigens wel per app afzonderlijk doen, dus daar ben je wel even zoet mee.

Druk eens wat langer

Misschien was het tot nu toe nog nooit in je opgekomen om een app-icoon eens wat langer ingedrukt te houden. In dat geval staat je een leuke verrassing te wachten, áls je smartphone tenminste minimaal Android 7.1 draait. Vanaf die versie zorgt een zogeheten ‘long press’ bij sommige apps namelijk voor extra functionaliteit.

Zo laat Gmail je meteen een nieuwe e-mail opstellen, stippelt Maps pijlsnel de route naar je werk uit en kan je via WhatsApp snel een bericht sturen naar een van je recentste gesprekspartners. Probeer het maar eens met je eigen apps, en je zal zien dat er heel wat onvermoede mogelijkheden achter de icoontjes schuilgaan.

In het nieuws