Foto: BELGA

VLM Airlines heeft Belgische vlieglicenties beet

'Het binnenhalen van de twee AOC’s is, na de comeback op de route Antwerpen-London City Airport eind vorige maand, een heel belangrijke mijlpaal voor VLM Airlines.' Zo reageert de luchtvaartmaatschappij woensdag, nadat was bekend geraakt dat de federale overheidsdienst Mobiliteit de vlieglicentie (AOC of air operator certificate) voor de Fokker 50 heeft toegekend en de overname van de A320-licentie van Thomas Cook Airlines Belgium heeft goedgekeurd.

De AOC-procedure had heel wat voeten in de aarde. VLM moest meer dan een jaar wachten op de Fokker-vlieglicentie, en het was daar in de afgelopen maanden steeds openlijker misnoegd over. Het kreeg eerder al een Sloveense vergunning, waarmee het eind oktober opnieuw de vluchten Antwerpen-London City kon opstarten. Maar volgens VLM zou een Brexit kunnen betekenen dat een Belgische AOC toch nodig wordt.

VLM Airlines heeft dus op dit ogenblik drie vlieglicenties: een Sloveense en een Belgische voor de Fokker 50 en nog een Belgische voor de A320.

Op de Belgische Fokker-licentie staat er voorlopig één Fokker 50-toestel, maar volgens woordvoerder Yves Panneels is het toevoegen van extra toestellen vrij eenvoudig. De maatschappij heeft zes Fokker 50’s in haar vloot.

De andere vlieglicentie, overgenomen van Thomas Cook Airlines Belgium, bevat twee Airbus A320-200’s. 'Deze toestellen zijn gestationeerd op Brussels Airport en zullen aanvankelijk alleen charter-, ACMI- en private vluchten uitvoeren. De eerste A320-vluchten onder VLM-vlag vonden vorige week al plaats', klinkt het.

Het is volgens de maatschappij de bedoeling dat de A320’s op termijn samen met de Fokker 50-vloot worden ingezet op een Europees lijnvluchtennetwerk van VLM. Welke verbindingen er met ons land nog bijkomen, wordt nog niet gezegd. 'Dat zullen we te gepasten tijde bekendmaken. We gaan onze concurrenten ook niet slimmer maken', zegt Panneels nog.

Het bedrijf liet eerder wel al weten aan vluchten vanuit onder meer ons land naar China te werken. VLM heeft dan langeafstandvliegtuigen nodig, maar daarvoor is nog geen aanvraag ingediend, klinkt het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden