Veerle Baetens zingt in videoclip voor meer bos

Actrice Veerle Baetens en The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band hebben een eigenzinnige cover gemaakt van de klassieker ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. De videoclip werd volledig in het bos opgenomen en werd geregisseerd door Veerle Baetens, die de klassieker ook zelf zingt. De actrice wil met het lied en de videoclip natuurorganisatie Natuurpunt helpen om geld in te zamelen voor meer bos in Vlaanderen.

‘Waar kunnen kinderen vandaag nog in bomen klimmen? Hoeveel kinderen kennen nog de heerlijke geur van bos als het geregend heeft? Het liefst zou ik elke dag gaan wandelen in het bos. Erin verdwalen ook. Zo jammer dat zoiets bijna niet meer kan. Bos geeft zuurstof. Bos maakt gelukkig. Daarom hebben we het bos meer dan ooit nodig’, zegt actrice Veerle Baetens. De actrice bekend uit The Broken Circle Breakdown en Loft zet haar schouders onder de campagne Bos voor iedereen, waarmee Natuurpunt nieuwe bossen wil aanplanten in Vlaanderen.

Speciaal voor deze gelegenheid riep ze daarom de hele Broken Circle Breakdown Bluegrass Band bij elkaar. De band stak de klassieker ‘Laat ons een bloem’ in een bluegrass-jasje en figureert ook in de videoclip, die Veerle Baetens zelf geregisseerd heeft. De keuze voor de evergreen is niet toevallig: hoewel het nummer bijna 50 jaar oud is, is de waarschuwing van Louis Neefs vandaag nog steeds brandend actueel.

Veerle Baetens zingt in videoclip voor meer bos

Bos voor iedereen

Hoewel bossen van cruciaal belang zijn voor de natuur, voor de zuivering van onze lucht en voor het welzijn van mensen, is er volgens Natuurpunt nog heel wat werk aan de winkel in Vlaanderen: ‘Vlaanderen is een van de meest bosarme regio’s in Europa’, zegt Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt. ‘Ongeveer 11,5 procent van het Vlaamse Gewest bestaat uit bos. Het EU-gemiddelde is 38 procent. Vooral in de buurt van woonkernen en steden zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen.’

‘De overheid neemt te weinig initiatieven om daar iets aan te doen, dus doen we het maar zelf’, aldus Steenwegen. ‘Met de steun van burgers wordt grond aangekocht. Vervolgens mag iedereen komen helpen om de jonge bomen te planten. Voor 40 euro kan Natuurpunt tien vierkante meter nieuw, ecologisch en inheems bos creëren.’

Veerle Baetens zingt in videoclip voor meer bos

Veerle brak hiel voor meer bos

Tijdens de opnames van de videoclip brak Veerle haar hiel na een sprong van een boomstam. Zo verscheen ze op krukken op de rode loper van het Filmfestival van Gent, voor de nieuwe Eén-reeks Tabula Rasa. De bewuste sprong is ook te zien in de videoclip.

Wie het nummer downloadt via iTunes of beluistert via Spotify, draagt automatisch ook bij aan Bos voor iedereen.

In het nieuws