Foto: Kioni Papadopoulos

Populaire Kringwinkels kampen met nijpend personeelstekort

De Vlaming blijft in grote aantallen de Kringwinkels bezoeken, maar die hebben dringend nood aan meer werkkrachten: tegen 2018 moeten er 500 mensen bijkomen, tegen 2021 zijn er dat al 1.500. De sector luidt de alarmbel naar aanleiding van de Dag van de Kringwinkel op zaterdag.

De meeste van de 135 Kringwinkels zijn maatwerkbedrijven, de vroegere sociale werkplaatsen. Dat wil zeggen dat er hoofdzakelijk mensen werken die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Om hen tewerk te stellen krijgen de Kringwinkels subsidies.

Daar staat echter tegenover dat de Vlaamse overheid een zogenaamd ‘contingent’ heeft bepaald van tewerkstellingsplaatsen voor de sector. En daar wringt volgens de Kringwinkels het schoentje. Het aantal arbeidsplaatsen is namelijk al jaren niet meer aangepast, en volstaat dus al een hele tijd niet meer.

‘Onze omzet groeit, de instroom van de goederen stijgt, het aantal klanten groeit en ook het aantal winkels is toegenomen’, zegt Marleen Vos, directeur van de Kringwinkels. ‘Willen we de milieudoelstelling halen van Ovam, en dat is zeven kilogram hergebruik per persoon tegen 2022, dan moet er ook volk bijkomen.’

Concreet hebben de Kringwinkels nood aan 500 nieuwe chauffeurs, kassamedewerkers, magazijniers, winkelbedienden enz. Tegen 2021 moeten er dat zelfs 1.500 zijn. Ter info: in de 135 Kringwinkels werken momenteel 5.426 mensen.

‘De investering in extra tewerkstelling die de sector broodnodig heeft, is geen kost maar een logische en meer dan verantwoorde beleidskeuze. Meer hergebruik leidt tot meer tewerkstellingsmogelijkheden en omgekeerd. De instroom van spullen stijgt en kringloopcentra moeten zorgen voor meer hergebruik. De overheid moet er mee over waken dat er een coherent beleidskader bestaat dat daartoe de vereiste middelen voorziet.’

De overheid zou het contingent dit jaar uitbreiden met 500 plaatsen, maar het is nog niet duidelijk of die plaatsen naar de sociale of de beschutte werkplaatsen gaan, zegt Vos nog. Die ziet echter ook andere mogelijkheden om tegemoet te komen aan het probleem. Ze denkt daarbij onder meer aan het uitbreiden van het contingent met langdurig werklozen en laaggeschoolden.

Voor de Dag van de Kringwinkel zetten de 135 Kringwinkels in Vlaanderen zaterdag de deuren open voor een blik achter de schermen. Ook onder meer workshops, animatie en optredens staan op het programma.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws

 

Niet te missen