Foto: WDK

Sporen van glyfosaat gevonden in Ben & Jerry’s-ijs

In potjes van het Amerikaanse ijsmerk Ben & Jerry’s zijn op de Europese markt sporen van glyfosaat gevonden. Dat verklaarde Groen-Europarlementslid Bart Staes dinsdag op een persconferentie. Hoewel Unilever stelt dat het veilig is om ijsjes te eten, plaatst professor toxicologie Jan Tytgat toch bedenkingen bij die stelling.

Glyfosaat is een controversiële onkruidverdelger omdat het product kankerverwekkend zou zijn. Het is het actieve bestanddeel van het merk Roundup van de Amerikaanse multinational Monsanto.

De studie, uitgevoerd door een wetenschappelijk team in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, ontdekte sporen van glyfosaat in 12 van de 14 geanalyseerde producten. ‘De ontdekte hoeveelheden, tot 1,228 nanogram per milliliter, zorgt voor ongerustheid inzake gezondheid’, stelde dokter John Fagan, die de tests voor het Health Research Institute (HRI) leidde.

‘Achterhaalde toxicologische modellen’

Professor Gilles-Eric Seralini van de universiteit van Caen, auteur van verschillende wetenschappelijke studies over de gevaren van glyfosaat deelt de bezorgdheid. Volgens hem zijn de toegelaten hoeveelheden door de Amerikaanse en Europese autoriteiten op achterhaalde toxicologische modellen gebaseerd. ‘Ze houden geen rekening met de hormoonverstorende eigenschappen van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, waarvan zelfs kleine dosissen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken’, verklaarde hij.

‘Chemicaliëngebruik verminderen’

In een mededeling bevestigt Unilever zijn ‘voortdurende belofte om chemicaliëngebruik in onze landbouw te verminderen’. Het concern beklemtoont voorts dat Ben & Jerry’s ‘absoluut veilig is om te eten’. Zo verwijst Unilever naar een studie van het Health Research Institute Laboratories in opdracht van een Amerikaanse consumentenvereniging. Die vorsers berekenden dat een kind van 35 kilo tot 145.000 porties per dag zou moeten eten om de Amerikaanse limiet te bereiken en 25.000 porties per dag om de Europese limiet te bereiken.

‘Chronische blootstelling kan gevaarlijk zijn’

‘De gevonden hoeveelheden glyfosaat zijn niet per definitie veilig’ zegt professor toxicologie aan de KULeuven Jan Tytgat. ‘Een Britse studie uit 2015 bewijst dat een chronische blootstelling toch voor problemen kan zorgen.’ De onderzoekers gaven ratten twee jaar lang een concentratie glyfosaat die 25 keer lager was dan wat er gevonden is in de ijsjes. Na twee jaar vertoonden zij toch lever- en nierschade.

‘Zelfs een lagere concentratie kan dus nefaste gevolgen hebben, ook voor mensen, bij langdurige blootstelling’, zegt professor Tytgat. ‘Indien men twee jaar lang elke dag een ijsje eet met een lage concentratie glyfosaat, is kan dit mogelijk schadelijke gevolgen hebben.’

Tytgat wijst erop dat het vinden van glyfosaat in de voedselketen niet nieuw is. ‘We vonden het al in bier, soja en brood, en nu ook in ijs’, aldus professor Tytgat. Die waarden moeten gecumuleerd opgeteld worden indien de consument ze allemaal opeet. ‘We weten uiteindelijk nog niet hoe gevaarlijk die blootstelling is op lange termijn’, besluit professor Tytgat.

Bron: BELGA
In het nieuws