Foto: Photo News

De Meirleir ontkent beschuldigingen voor strafrechter

Professor De Meirleir en zijn echtgenote ontkennen de feiten die hen ten laste worden gelegd en waarvoor de raadkamer hen vorige week naar de correctionele rechtbank heeft doorverwezen. Dat laat het koppel weten via hun advocaten, meesters Sven Mary en Wouter Smet.

Nieuwssite Apache meldde woensdag dat de professor, die tot voor kort verbonden was aan de VUB, zich voor de strafrechter moet verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van het omstreden antiviraal middel Nexavir. Volgens het Brusselse parket is er nog geen datum voor het proces.

‘De heer De Meirleir en zijn echtgenote namen kennis van de artikelen die heden verschenen in de pers in verband met het product Nexavir’, melden meesters Mary en Smet via een persbericht. ‘Niettemin zij het openbaar maken hiervan betreuren, wensen zij hic et nunc geen nadere commentaar te geven. Weliswaar dient te worden onderstreept dat de hen ten laste gelegde feiten worden ontkend en zeker dat de heer De Meirleir nooit enig onrechtmatig financieel voordeel heeft gehaald, direct noch indirect, door de verkoop van geneesmiddelen, voedingssupplementen en zogenaamde tests. Zij zien de uitspraak, na een tegensprekelijk debat voor de correctionele rechter, met vertrouwen tegemoet.’

CVS

Volgens Apache zou De Meirleir via een kluwen aan bedrijfjes en laboratoria direct of indirect handenvol geld verdienen aan vaak omstreden tests, medicatie en supplementen die hij zelf voorschrijft aan zijn patiënten. Eén van die geneesmiddelen is Nexavir, een antiviraal middel dat volgens de prof zou helpen bij patiënten die lijden aan CVS.

Het peperdure geneesmiddel (450 euro per maand) kon door patiënten besteld worden via het Nederlandse bedrijfje Kalida NV. Maar volgens Apache was de echtgenote van De Meirleir tot voor kort bestuurder bij Kalida. Zijn patiënten zouden hiervan niet op de hoogte geweest zijn.

Het gerechtelijk onderzoek werd opgestart na melding van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er werd een onderzoeksrechter aangesteld en op 29 september besliste de Brusselse raadkamer dat De Meirleir zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Tot nu toe heeft niemand zich burgerlijke partij gesteld.

Het Brusselse parket bevestigt dat de professor is doorverwezen naar de correctionele rechtbank maar een datum voor het proces is er nog niet. De VUB laat weten dat de professor sinds 30 september 2017 met pensioen is.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen