Foto: AFP

Alstom en Siemens bevestigen treinhuwelijk

De Franse treinbouwer Alstom gaat fuseren met de treinactiviteiten van het Duitse conglomeraat Siemens. Dat bevestigen de twee bedrijven dinsdagavond. Ze hebben het over een ‘fusie tussen gelijken’.

Het gerucht over een nakend huwelijk circuleerde al enkele dagen en werd dinsdag uiteindelijk bezegeld. De treinbouwers ondertekenden een princiepsakkoord voor de fusie tot Siemens Alstom. De twee zijn samen goed voor zowat 15 miljard euro omzet en ongeveer 60.000 werknemers in meer dan 60 landen. De fusie moet jaarlijks 470 miljoen euro aan besparingen opleveren.

De zetel komt in de regio Parijs en het bedrijf zal in Frankrijk op de beurs noteren. Siemens brengt haar treinactiviteiten onder bij Alstom en krijgt in ruil 50 procent van het verruimde bedrijf. Ceo wordt Henri Poupart-Lafarge, de huidige ceo van Alstom. Siemens zal de voorzitter aanduiden. Alstom en Siemens willen de deal eind 2018 afronden.

Alstom en Siemens bevestigen treinhuwelijk
Foto: AFP

Concurrentie uit China

Siemens-topman Joe Kaeser benadrukte al meermaals de nood tot samenwerking in de treinbranche. Zware concurrentie is er immers uit China, waar de twee grootste treinbouwers fusioneerden tot treinreus CRRC. Eerder werd reeds gespeculeerd over een samengaan van de treinactiviteiten van Siemens en het Canadese Bombarbier, dat ook treinen bouwt in Brugge.

In 2014-2015 werd al eens gesproken over een fusie, maar die gesprekken leverden niets op.

Siemens haalt 7,8 miljard euro omzet uit het spoor, Alstom 7,3 miljard.

Alstom is bekend als constructeur van de tgv’s, Siemens van de Duitse ICE-hst’s. Alstom is sinds de verkoop van de energieactiviteiten aan General Electric enkele jaren geleden gespecialiseerd in het spoor.

Bron: DPA/AFP/BLOOMBERG

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen