Foto: Photo News

‘Discussie over armoedecijfers kan nu stopgezet worden’

‘Begin dit jaar was er discussie over de armoedecijfers, dit rapport bewijst dat we die discussie kunnen begraven'. Zo reageert Bart Van Malderen (SP.A) vrijdag op de publicatie van de Armoedebarometer 2017. 'We moeten nu dringend het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding aanpassen', stelt hij. Groen heeft het over een 'grote blaam voor onze regeringen'

Decenniumdoelen 2017 publiceerde vrijdag zijn tiende Armoedebarometer, waaruit onder meer blijkt dat Vlaanderen op tien jaar tijd amper 30.000 armen minder telt.

Volgens Van Malderen, die de problematiek voor zijn partij opvolgt in het Vlaams parlement, is dit het signaal dat actie geboden is. 'De Septemberverklaring van maandag geeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de kans om antwoorden te bieden.

Hopelijk komt het tot een echte aanpassing van het Vlaams Actieplan', stelt hij. Volgens Van Malderen heeft de Vlaamse regering het actieplan net voor de zomer nog aangepast, maar houdt die wijziging weinig concrete actie in.

Zelf heeft SP.A een conceptnota tegen armoede klaar, met tien punten. Eén voorstel is om met een werkzoekende uit een lagere inkomensgroep een 'geschakeld traject' af te leggen.

'Dat moet ervoor zorgen dat de barrières weggewerkt worden. Als kinderopvang bijvoorbeeld een probleem is, los dat dan op. Als er een taalbarrière is, werk daar dan simultaan aan. Nu staan mensen in vijf rijen tegelijk aan te schuiven', legt Van Malderen uit.

'Grote blaam voor regeringen'

Op 10 jaar tijd zijn er amper 30.000 armen minder, terwijl een halvering van de armoede ongeveer 350.000 armen had moeten betekenen. 'Een echte schande voor een land zoals het onze. En een grote blaam voor de Vlaamse en federale regering. Onze regeringen zijn niet in staat om hun eigen beloften na te komen. Bovendien is het des te pijnlijker omdat het net de meest kwetsbaren in onze samenleving zijn die er vandaag het slachtoffer van worden', aldus Vlaams parlementslid An Moerenhout en Kamerlid Evita Willaert (Groen).

'De resultaten van de 10e armoedebarometer zijn ronduit dramatisch. Feit dat er vandaag nog steeds 660.000 mensen in armoede moeten leven, en dat de kinderarmoede op 10 jaar tijd is verdubbeld, moet iedere beleidsmaker met wat verantwoordelijkheidszin wakker schudden', klinkt het verder.

Ook wat het optrekken van de sociale minimumuitkeringen betreft, deelt Groen de analyse van Decenniumdoelen. De federale regering heeft weliswaar af en toe die uitkeringen met een procentje opgetrokken, maar heeft daarmee nauwelijks of niet de kloof met de armoededrempel gedicht. Voor een alleenstaande die een leefloon heeft is er een kloof van maar liefst 284€.

'Zonder timing en budget zal de belofte uit het regeerakkoord om de uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens weer maar eens dode letter blijven', aldus Kamerlid Willaert. '10 jaar geleden al beloofde Yves Leterme op Rerum Novarum dat hij twee miljard zou uittrekken om de sociale uitkeringen boven de armoedegrens te brengen, 10 jaar later met CD&V in de regering staan we nog altijd nergens.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden