Foto: blg

Bankgeheim moet volledig weg

De meerderheidspartijen willen dat de overheid makkelijker en online in realtime kan zien wie welke bankrekeningen gebruikt.

Om te weten wie welke bankrekeningen gebruikt, kunnen de belastingdienst en het gerecht vandaag al een register bij de Nationale Bank van België raadplegen. De banken moeten die gegevens één keer per jaar doorgeven. Maar de meerderheidspartijen willen nu dat die gegevens altijd up-to-date zijn, zodat de overheid ze in realtime kan raadplegen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het voorstel van de meerderheidspartijen is opgenomen in het eindverslag van de bijzondere Kamercommissie-Panama Papers. Die werd opgericht nadat vorig jaar uit gelekte documenten was gebleken dat ook Belgen op grote schaal belastingen ontwijken of ontduiken via Panama.

‘Als het nuttig en nodig is, moet de fiscus de stand van een bankrekening kunnen raadplegen’, zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn in De Tijd. ‘Het moet makkelijker worden om de bankrekeningen online te raadplegen.’ En ook de N-VA wil ‘de maatregel echt doordrukken’, zegt Kamerlid Rob Van de Velde. Volgens hem worden de gegevens ‘niet zomaar te grabbel gegooid’ en moet er steeds een nood tot onderzoek zijn.