Foto: BELGA

Ibragimov verschijnt toch voor Kazachgate-commissie

Alijan Ibragimov heeft toegezegd dat hij op 4 oktober voor de Kazachgate-commissie zal verschijnen. Tot nog toe had hij dat altijd geweigerd.

Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch, bijgenaamd het Kazachse trio, waren bij de eersten die in 2011 profiteerden van de pas gestemde wet op de verruimde minnelijke schikking, de zogenaamde afkoopwet. Op die manier ontliepen ze een proces wegens fraude.

De parlementaire commissie-Kazachgate heeft de voorbije maanden onderzocht of de wet er is gekomen na ongeoorloofde druk. Binnen het Franse Elysée was er immers een task-force opgezet om de Belgische gerechtelijke problemen van Chodiev en co op te lossen.

Op die manier hoopte Frankrijk een lucratieve helikopterdeal met Kazachstan te kunnen sluiten. Van de taskforce maakte onder anderen senator Armand de Decker (MR) deel uit.

Chodiev en Ibragimov hebben de Belgische nationaliteit en zijn dus theoretisch verplicht in te gaan op de vraag te komen getuigen. Maar tot op vandaag hebben ze dat altijd geweigerd. Ibragimov gaat nu toch overstag. Hij wil getuigen maar dan wel achter gesloten deuren.

Het is afwachten of Patokh Chodiev alsnog bereid zal zijn om ook nog te getuigen.

In het nieuws