• Het themabeeld bij de ‘’Rundvlees on the Road’ campagne.

Bart Caron: ‘Vlaanderen stuurt diametraal tegenovergestelde boodschappen uit’

Bart Caron (Groen) wil Joke Schauvliege (CD&V) aan de tand voelen over de nieuwe pro-biefstuk campagne van het VLAM, net nu een nieuwe voedingsdriehoek geïntroduceerd is. ‘Er is helemaal geen sprake van tegenstrijdigheid’, reageert Schauvlieges woordvoerder.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven stelde dinsdagochtend zijn nieuwe voedingsdriehoek voor. Die legt de nadruk op plantaardige voeding, waarbij groenten, fruit, peulvruchten en volle granen in het bovenste laatje liggen. Rood vlees, zoals een biefstuk, eet u dan best weer niet al te veel. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) deelde de nieuwe driehoek enthousiast op sociale media.

Maar net op dezelfde dag lanceerde het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) hun ‘Rundvlees on the Road’-campagne. Met foodtrucks wil men ‘de lekkere smaak en geslaagde bereiding’ van Belgisch rundvlees promoten. Maar omdat Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) de politieke eindverantwoordelijkheid draagt over het VLAM, lijkt het alsof binnen de Vlaamse regering op dezelfde dag twee behoorlijk tegenstelde stemmen te horen vallen.

Dat vindt althans Bart Caron, Vlaams parlementslid voor Groen. ‘Het overgrote deel van de voedingsexperten juichen [de nieuwe driehoek] toe en vinden het een sterk signaal van de Vlaamse Overheid’, klinkt het op zijn website. Dat het VLAM tegelijk biefstuk promoot, vindt hij ‘inconsequent’ en ‘zelfs ronduit tegenstrijdig’.

Diametraal of niet?

Caron plant Schauvliege er dan ook volgende week over aan de tand te voelen. Aan De Standaard bevestigt hij dat de vragen die haar het vuur aan de schenen moeten leggen, alvast ingediend zijn. Hij is vooral erg benieuwd naar ‘hoe zij verklaart dat er vanuit de Vlaamse Overheid binnen één en dezelfde week twee diametraal tegenovergestelde boodschappen kunnen uitgestuurd worden’.

Maar op het kabinet van minister Schauvliege klinkt het dat er ‘helemaal niks diametraals’ aan de hand is. Woordvoerder Jan Pauwels wijst er zelfs op dat de minister de nieuwe driehoek bij de voorstelling onderschreven heeft. Maar ‘vlees hééft een plaats. Akkoord, we eten het best met mate, maar wie het eet, eet best kwaliteit, zoals de biefstukken van bij ons.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden