Foto: AFP

Nepal gaat Mount Everest opnieuw opmeten

Nepal zal in november de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, opnieuw opmeten. Officieel is de Everest 8.848 meter hoog.

De regeringsorganisatie Survey Department of Nepal zei dat het de eerste keer is dat het land in de Himalaya de berg zal opmeten. 'We werken aan de methodologie en zoeken hulp van internationale experten', aldus de algemeen directeur van de organisatie, Ganesh Prasad Bhatta.

Twee teams van sherpa’s zullen gps en trigonometrie toepassen om de berg op te meten. Het project zal naar schatting 200 miljoen Nepalese roepies (1,95 miljoen dollar) kosten.

Voor het onderzoek zullen in totaal 50 experten in het gebied rond de Everest ingezet worden. Het werk start in Banshghari, een dorpje in het district Udaypur. Tot daar heeft het team al de hoogte tot op zeeniveau gemeten. Volgens de directeur zal het twee jaar duren vooraleer het werk is afgerond.

Bhatta zei nog dat Nepal hulp zal zoeken in India en China, maar beklemtoonde wel dat het geen gezamenlijk initiatief is tussen India en Nepal, twee buurlanden met een geschiedenis van turbulente relaties. India had eerder al aangekondigd om de hoogte van de berg te zullen controleren.

De Mount Everest is sinds 1856 erkend als de hoogste berg ter wereld na onderzoeken van verschillende organisaties, waaronder Survey of India.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard