Apple lanceert drie nieuwe iPhones

Technologiereus Apple heeft de nieuwe versie van zijn iPhone voorgesteld. Naast de iPhone X werden ook de iPhone 8 (Plus) en nieuwe versies van de Apple Watch gelanceerd in het Steve Jobs Auditorium van de gloednieuwe Apple Campus.

Apple-ceo Tim Cook begon de voorstelling van de nieuwe iPhone door uitvoerig de lof te zwaaien over de smartphone. ‘Het toestel heeft ons leven simpelweg veranderd’, klonk het alvorens Cook de nieuwe iPhone 8 voorstelde. Dat toestel heeft voor- en achteraan glas en verschijnt in zilver, ruimtegrijs en goud.

Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AP

De telefoons zijn water- en stofresistent, een vernieuwd scherm en een betere camera. De iPhone 8 Plus heeft ook een camera langs de achterzijde. De beeldsensor is verbeterd om meer licht binnen te laten, wat voor mooiere foto’s in situaties met weinig licht zorgt.

Op beide toestellen heeft augmented reality ook een belangrijke plek gekregen. De nieuwe camera’s zijn speciaal geschikt gemaakt voor die technologie.

De nieuwe iPhones kunnen ook draadloos worden opgeladen. De toestellen hebben ook een nieuwe binnenkant met een zogeheten A11 Bionic-chip die het toestel meer snelheid moet geven.

De iPhone 8 verschijnt met een opslagcapaciteit van 64 GB voor 699 dollar en een versie met 256 GB. De 8 Plus kost 799 dollar for 64 GB, en daarvan is ook een versie met 256 GB. Ze verschijnen op 22 september.

Enkele dagen eerder verschijnt een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS.

One more thing

Even later volgde de beroemde oneliner ‘one more thing’ en kon Cook de iPhone X voorstellen, het toestel waar alle Apple-fans op hadden zitten wachten.

Dat de nieuwe iPhone iPhone X werd gedoopt is niet geheel onlogisch, want het is dit jaar de tiende verjaardag van het toestel. Net als de iPhone 8 heeft de iPhone X glas voor- en achteraan, is het toestel water- en stofresistent.

Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AP

Het display is 5,8 inch groot en het scherm is randloos. Het Oledscherm heeft de hoogste pixeldichtheid ooit. Ook aan de batterij van de iPhone werd gesleuteld De batterijduur van de iPhone X is twee uur langer dan de vorige versies van de iPhone.

Zoals aangekondigd heeft de iPhone X geen homeknop meer, maar kan het scherm geactiveerd worden met een druk op het scherm.

De iPhone X beschikt ook over FaceID, waardoor de telefoon ontgrendeld kan worden door uw gezicht te filmen. Al moet gezegd dat dat vanavond op het podium in Cupertino bij de eerste poging misliep.

Apple heeft naar eigen zeggen samengewerkt met maskermakers in Hollywood om te voorkomen dat mensen de gezichtsscanner om de tuin kunnen leiden.

Aan die gezichtsherkenning is nog een nieuwigheid gekoppeld: de animoji. Die emoji’s zijn gebaseerd op je eigen gezichtsuitdrukkingen. Je maakt die in Apple Messages en verstuurt ze als een sticker.

Aan de iPhone X hangt wel een fors prijskaartje. De goedkoopste versie zou 999 dollar kosten. Voor de duurdere versies werden geen prijzen gecommuniceerd. De nieuwe iPhone is pas beschikbaar vanaf 3 november.

Verkoopcijfers onder druk

Het belang van de lancering van de nieuwe iPhones kan moeilijk worden overschat. De smartphone staat in voor meer dan de helft van Apples omzet, maar de verkoopcijfers staan onder druk. In het tweede kwartaal van dit jaar moest het bedrijf een daling van 1 procent jaar op jaar in de boeken schrijven. Omdat iedereen op de nieuwe iPhone zit te wachten, verklaarde Apple-ceo Tim Cook de voorbije weken optimistisch.

Nieuwe Apple Watch

Ook de Apple Watch krijgt een opfrisbeurt. De belangrijkste nieuwigheid is wellicht dat de Apple Watch series 3 een eigen simkaart heeft. Het toestel hoeft dus niet langer verbonden te zijn met een iPhone om online te gaan. De Apple Watch series 3 verschijnt in drie varianten van 249, 329 en 399 dollar.

Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AFP

In ons land zal de Apple Watch met simkaart voorlopig echter niet te koop zijn. Omdat Apple de simkaart moet inbouwen, moeten er deals worden gesloten met de verschillende telecomproviders en dat is tot dusver nog maar in enkele landen het geval.

Volgens Apple is de Watch nu het meest verkochte horloge ter wereld. De verkopen zouden in het afgelopen jaar met 50 procent zijn gegroeid, maar exacte cijfers wil Apple nog altijd niet kwijt.

Apple presenteerde ook een vernieuwde versie van zijn twee jaar geleden verschenen Apple TV. De Apple TV 4K ziet er van buiten hetzelfde uit, maar kan nu video in ultra hd-resolutie en met ondersteuning voor high dynamic range (HDR) worden afgespeeld. Naast het bekijken van series en films moet Apple TV ook hét apparaat worden om samen games te spelen.

Nieuwe Apple stores

Cook kondigde ook aan dat er binnenkort nog een aantal nieuwe Apple stores zullen openen en dat enkele winkels zoals die in New York en Parijs een make over krijgen. De Apple stores moeten nog meer dan nu uitgroeien tot ontmoetingsruimtes waar Apple-gebruikers allerlei workshops kunnen volgen.

Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AFP
Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AP
Apple lanceert drie nieuwe iPhones
Foto: AP

De podcasts van De Standaard