Foto: rr

Magische The shape of water wint Gouden Leeuw

Guillermo del Toro heeft Venetië doen smelten voor de ongegeneerde romance tussen een moerasmonster en een poetsvrouw. Hij wint dit jaar de Gouden Leeuw met zijn film The shape of water.

Guillermo del Toro heeft met The shape of water de Gouden Leeuw weggekaapt op het internationale filmfestival van Venetië. De film werd vooral geprezen om zijn verbluffende beeldentaal, een handelsmerk van de Mexicaanse cineast.

Niet The shape of water, maar wel Three billboards outside Ebbing, Missouri was de torenhoge favoriet in de lijstjes met quoteringen door een internationaal panel van critici.

The shape of water speelt zich af in 1962, in Baltimore, in en rond een grimmig regeringsgebouw waar wetenschappers hun steentje trachten bij te dragen aan het winnen van de Koude Oorlog.

Wedergeboorte

Sally Hawkins speelt een poetsvrouw uit de nachtploeg, die ontdekt dat in een laboratorium een in de Amazone gevonden moerasmonster wordt opgesloten. In een donkere wereld (racisme, homofobie, machtspolitiek, hypocrisie – de VS van 1962 dus) vol gemeneriken die dit schepsel alleen als een schakel in het geopolitieke spel zien, is de gehandicapte poetsvrouw (ze kan niet spreken) de enige die ­voluit haar hart durft te laten spreken.

‘Wat een fijne wedergeboorte van een echte artiest is echter The shape of water, een sprookje dat stilistisch weer aanknoopt bij zijn Spaanstalige films die ruim tien jaar geleden zo aansloegen bij een cinefieler publiek: El espinazo del diablo en El laberinto del fauno’, schreef onze recensent Steven De Foer eerder deze week.

'The shape of water is een eerbetoon aan Cole Porter-musicals, film noir en de klassieke Universal-horrorfilms uit de jaren 30 tot 50, gelardeerd met een verhaal dat allesbehalve origineel is (het monster lijkt op The creature of the Blue Lagoon, het verhaal is een donker-poëtische variant op E.T.). Maar so what, als het zo charmeert en er heerlijk uitziet? Weinig filmliefhebbers zullen hier niet voor smelten.'

Verrassing

De 71-jarige Britse actrice Charlotte Rampling is zaterdagavond bekroond met de Zilveren Leeuw voor de beste actrice. Rampling dankt dat aan haar rol in het drama Hannah van de Italiaanse regisseur Andrea Pallaoro. In die film speelt zij een vereenzaamde vrouw die haar leven moet herinrichten nadat haar man in de gevangenis is beland. In haar lange carrière heeft de frele Britse al een resem onderscheidingen verzameld.

De Leeuw voor de beste acteur ging naar Kamel El Basha. Die speelt de hoofdrol in de Libanese film L'Insulte (The Insult) van Ziad Doueiri, over hoe het leven van een Libanees christen en een Palestijnse vluchteling in Beiroet grondig overhoop wordt gehaald door een belediging.

Beide bekroningen gelden als al dan niet kleine verrassingen. In de voorbeschouwingen werden de grootste kansen toegedicht aan Frances McDormand (Three Villboards outside Ebbing, Missouri) en het aanstormende talent Charlie Plummer (Lean on Pete).

Mostra

Volgens De Foer was er een klein peloton aan films dat op deze ‘meer dan bevredigende’ Mostra die niet zouden misstaan met een belangrijke prijs. ‘Hou de volgende maanden de ogen open voor de gedurfde Israëlische rouwtragedie Foxtrot. Voor Lean on Pete, een sobere maar trefzekere roadtrip van een eenzame jongen en zijn paard, voor The third murder van Hirokazu Kore-Eda die nieuw terrein bewandelt, en voor Sweet country, een spijkerharde Australische western over racisme.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden