Foto: ID/ photo agency

Ahold Delhaize schuift baas Delhaize België opzij

De Nederlandse supermarktgroep Ahold Delhaize ontslaat de topman van Delhaize België. Denis Knoops wordt vervangen door Xavier Piesvaux, een directeur van Walmart Canada die vroeger nog voor een Roemeense retailer werkte.

Het was al een tijdje duidelijk dat Ahold Delhaize genoeg had van de magere prestaties bij Delhaize België. Begin augustus bleek nog dat marktaandeel en winstgevendheid onder druk stonden. In de eigen winkels was zelfs sprake van omzetdalingen van om en bij 4 procent. Toen al heette het bij de supermarktgroep dat het zo niet verder kon.

Herstructurering

Denis Knoops werd niet alleen verweten dat hij het tij niet kon keren. Zijn relaties met de vakbonden waren slecht en het personeel droeg hem ook niet meteen op handen. De invoering van een nieuw werkschema waarbij meer flexibiliteit werd gevraagd, verliep allesbehalve vlekkeloos. Bij de herstructurering kozen heel wat ervaren werknemers voor vrijwillig vertrek. De relaties met de vakbonden verslechterden nog toen ze merkten dat Delhaize ook steeds meer jobstudenten inschakelde.

In Franstalig België kwam het in maart tot spontane winkelsluitingen uit protest tegen de verslechterde werkomstandigheden ende inschakeling van jobstudenten. Die acties verhoogden nog de druk op omzet, marktaandeel en rendement

Diepe kloof

Ahold Delhaize raakte meer en meer overtuigd dat een ander leiderschap nodig was. Een urenlang gesprek tussen Dick Boer, de groeps-ceo van Ahold Delhaize, en Denis Knoops maakte alleen duidelijk hoe groot de kloof tussen Boer en Knoops was.

Knoops zelf leek de jongste tijd op basis van betere verkoopweken te geloven dat het tij dan toch aan het keren was. Maar het geloof dat hij de man was voor de toekomst was weg. Uiteindelijk is Knoops maar goed drie jaar ceo van Delhaize België geweest. Hij kwam in juni 2014 in moeilijke omstandigheden aan de top nadat Dirk Van den Berghe onverwacht ontslag had genoemen aan de vooravond van de grote herstructurering bij Delhaize België.

Van den Berghe bleek even later naar Walmart te vertrekken. Hij nam ook een paar Delhaize-getrouwen mee, onder wie Xavier Piesvaux, die nu dus de nieuwe baas van Delhaize België wordt.

Piesvaux was recentelijk senior vice president bij Walmart East Canada. Hij was voordien tien jaar lang ceo bij de Roemeense retailer Mega Image, ook een onderdeel van Delhaize. Daar speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van het merk. Mede dankzij hem groeide de keten uit van 14 winkels in 2006 tot bijna 500 bij zijn vertrek in 2015.

Het personeel van Ahold Delhaize wordt vrijdagochtend om 8 uur ingelicht over de directeurswissel.

In het nieuws