Foto: BELGA

Borsus sluit de PS niet uit

De nieuwe Waalse minister-president Willy Borsus (MR) bleef in een eerste debat met zijn voorganger Paul Magnette (PS) braaf voor hem. En dat was wederzijds. Of hoe 2019 niet zo veraf meer is.

Of Borsus net als zijn voorzitter Olivier Chastel niet meer met de PS wil regeren, vroeg de interviewer in de studio’s van de RTBF. ‘We zitten natuurlijk op dezelfde lijn’, klonk het bij de Waalse minister-president. ‘Maar ik wil vooral de MR opnieuw in de Waalse regio positioneren. De MR heeft na de beslissing van CDH en na interne strubbelingen in de coalitie, zijn verantwoordelijkheid genomen. De MR wil een oplossing bieden voor de crisis. Wij zijn beschikbaar voor Wallonië, en voor een constructieve politiek. De burger wacht op concrete oplossingen.’

Geen expliciete veto’s dus. Ook verder in het debat bleef Borsus opvallend kalm en vriendelijk voor Magnette. Hij had enige waardering voor de voorstellen van politieke vernieuwing die de PS de laatste maanden in gang had gezet. Maar de vroegere minister van Landbouw voegde er wel fijntjes aan toe dat de PS ‘de voorbije dertig jaar genoeg tijd had om veranderingen in gang te zetten’.

‘Niet ongestraft’

Borsus incasseerde zelf maar weinig klappen. Magnette haalde liever nog eens uit naar Benoît Lutgen dan naar zijn sparringpartner. ‘Er zijn daden die niet ongestraft blijven’, zei hij over ‘het verraad’ van de CDH-voorzitter.

En over de conflicten in het Overlegcomité, die volgens Magnette door het federale niveau aangewakkerd werden, zei Magnette: ‘laten we dat achter ons laten’.

Voor Magnette is CDH dan ook een grotere vijand dan de MR. Na 2019 is het waarschijnlijk dat de MR en de PS mathematisch een meerderheid kunnen vormen. Dat is voor MR en CDH minder zeker.