Foto: Photo News

Facebookgroep wil dat SP.A linksere koers vaart

Zo’n 150 militanten van SP.A hebben zich in een Facebookgroep verzameld en eisen dat de partij een linksere koers vaart. Het gaat voornamelijk om vakbondsmensen en onbekende leden, maar op 23 september komen ze toch een eerste keer samen om een strategie te bepalen.

Het initiatief mag niet als een aanval gezien worden op partijvoorzitter John Crombez, staat op hun Facebookpagina. Maar sinds vorige week lijkt er toch een haar in de boter. De leden van de groep tonen zich misnoegd over de manier waarop Crombez de voorstellen van PS-voorzitter Elio Di Rupo verwierp. ‘De reactie van John op de voorstellen van Di Rupo was een ontgoocheling’, geeft Marc Le Bruyn toe, voorzitter van de SP.A-afdeling in Ranst en initiatiefnemer achter de drukkingsgroep afgelopen weekend al in De Standaard.

'Wij willen ons niet afscheuren van de partij, maar de partij doen opschuiven naar links. De echte SP.A-achterban, dat zijn de werkende mensen en die voelen zich verlaten. We moeten weer terug naar de basis', zegt Jos Digneffe, de voormalige topman van de socialistische spoorbond ACOD Spoor.

De groepsleden tonen wel sympathie voor de voorstellen van Di Rupo over de vierdagenwerkweek met loonbehoud, volledig gratis onderwijs of een kleinere loonkloof tussen CEO’s en werknemers. 'Ook wij willen niets te maken hebben met de graaicultuur in het zuiden van het land, maar daarom moet je je nog niet distantiëren van het socialistische gedachtegoed', dixit Digneffe.

De beweging doet denken aan de dissident Erik De Bruyn, die de partij een kleine tien jaar geleden pijn deed. Ook hij pleitte voor een linksere koers en haalde bij voorzittersverkiezingen - tegenover Caroline Gennez - verrassend veel stemmen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen